Špicbergy nepovolili Cruisovi pristátie helikoptérou. Chránia tak ľadové medvede

Na striebornom plátne bojoval proti pandémiám, jadrovým vojnám a katastrofám spôsobeným biologickými zbraňami. Teraz Tom Cruise stojí pred skutočne nemožnou misiou: presvedčiť úrady arktického súostrovia, že nebude rušiť jeho ľadové medvede, napísal denník The Times.

14.03.2023 13:02
ľadový medveď Foto:
Ľadové medvede.
debata

Guvernér Špicbergov, nórskeho územia vzdialeného 960 kilometrov od severného pólu, Cruisovi odmietol povoliť 30 pristátí vrtuľníkom v rámci nakrúcania druhého dielu filmu Mission: Impossible Odplata.

Úrady sa snažia „zachovať prakticky nedotknuté životné prostredie na Špicbergoch“, uviedla vedúca odboru životného prostredia Kristin Heggelundová. „Všetky prejazdy cez Špicbergy musia prebiehať tak, aby nedochádzalo k zbytočnému rušeniu ľudí alebo zvierat,“ dodala.

V pôvodnej žiadosti sa nakrúcanie volalo Projekt Jupiter, herci mali prísť v stredu a natáčať asi tri týždne. Teraz hrozia problémy spoločnosti Paramount. Tá plánovala natáčanie v krátkom časovom úseku, kedy je na Špicbergoch takmer neustále svetlo, ale ľad sa ešte nerozpadol po zimných mrazoch.

Miestna produkčná spoločnosť PolarX, ktorá natáčanie koordinuje, sa proti rozhodnutiu úradov odvoláva. Pre predchádzajúce projekty získala povolenie na pristávanie vrtuľníkov v odľahlých častiach ostrovov, ale nie v takom rozsahu.

Nórska ministerka kultúry Anette Trettebergstuenová odmietla produkčnej spoločnosti poskytnúť obvyklé dotácie na natáčanie v Nórsku s odkazom na obavy z narušenia krajiny Špicbergov.

Kaskadér Marc Wolff, ktorý s Cruisom už spolupracoval a aj v minulosti nakrúcal na Špicbergoch, uviedol, že dilemu chápe.

„Tom rád jazdí na miesta vo vrtuľníkoch, a nie na snežnom skútri alebo niečom podobnom. Ale pokiaľ ide o helikoptéry, hluk a rušenie divokej prírody, je to niečo, čo v dnešnej dobe musíme brať do úvahy,“ povedal. „Je to svetová metropola ľadových medveďov. Niekedy tam prebieha rozmnožovanie v ročných obdobiach, ktoré nechcú rušiť. Teraz je jar, takže sa práve prebúdzajú zo zimného spánku,“ dodal.

Na Špicbergoch žije 2700 ľudí a populácia ľadových medveďov dosahuje 3000, ak sa vezme do úvahy okolité Barentsovo more.

Nedotknutá ľadová krajina a vysoké ľadovce prilákali na Špicbergy veľké filmové mená už skôr. Súostrovie sa objavilo v bondovke Dnes nezomieraj z roku 2002 a Colin Farrell a Stephen Graham tu natáčali v ľadovom príkrove pre minisériu Severnej vody z roku 2021.

debata chyba
Viac na túto tému: #herec #Tom Cruise #helikoptéra #ľadové medvede