V Európe sa bude po prvý raz dražiť kostra T-Rexa, vedci sú proti

V Európe sa chystá prvá dražba kostry Tyrannosaura rexa, ktorá zrejme priláka veľké množstvo záujemcov.

16.03.2023 10:07
T-REX-Trinity Totale Final-2 Foto:
debata

Odborníci ju ale kritizujú, pretože podľa nich nepatria takéto cenné nálezy do súkromných rúk. Pozostatky mäsožravého dinosaura staré približne 67 miliónov rokov bude v apríli dražiť švajčiarska aukčná sieň Koller, cenu odhaduje na päť až osem miliónov švajčiarskych frankov (5 až 8 miliónov eur).

Kostra nazvaná Trinity je dlhá 11 metrov a zložená z kostí troch rôznych jedincov, ktorí sa našli medzi rokmi 2008 až 2013 v amerických štátoch Montana a Wyoming. Asi polovica kostí je autentická, zvyšok kostry je dotvorený pomocou replík.

Paleontológovia si myslia, že zrejme nebude vo finančných možnostiach žiadnej múzejnej inštitúcie, aby kostru zakúpila, a dinosaurus tak najskôr skončí v niektorej zo súkromných zbierok. „Každá dinosauria kosť obsahuje vedecky dôležité informácie,“ uviedol Thomas Carr z univerzity Carthage College vo Wisconsine.

žena, úsmev, biele zuby, zrkadlo, zubár Čítajte aj Umelá sklovina je dvakrát pevnejšia ako tá prírodná. Nový objav prináša nádej pre polovicu ľudstva

Podľa neho je teraz v súkromných rukách 74 kostier druhu Tyrannosaurus rex, zatiaľ čo múzeá ich uchovávajú 59. Iba inštitúcie garantujú, že ku kostiam budú mať prístup odborníci aj verejnosť.

„Tieto fosílie sú vzácne a vedecky významné a podľa mňa patria do múzea, kde budú bezpečne uchované, kde ich môžu študovať odborníci a kde môžu inšpirovať deti aj verejnosť,“ uviedol Steve Brusatte z univerzity v Edinburghu.

debata chyba
Viac na túto tému: #dinosaurus #Švajčiarsko #Európa #Tyrannosaurus rex #aukčná sieň