OSN: Krajina prekročí úroveň kritického oteplenia v nasledujúcom desaťročí

Planéta Zem dosiahne úroveň kritického globálneho oteplenia o 1,5 stupňa Celzia oproti hodnotám pred priemyselnou revolúciou už v budúcom desaťročí, konštatuje publikovaná Šiesta hodnotiaca správa Medzivládneho panela OSN pre zmenu klímy (IPCC). Podľa jej tvorcov má ísť o doteraz najrozsiahlejšiu správu o stave globálnej klímy. Zmena je podľa vedcov stále možná, vyžadovala by však miliardy dolárov a medzinárodnú spoluprácu.

20.03.2023 16:21
globalne oteplovanie Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Oteplenie planéty o 1,5 stupňa Celzia v porovnaní s predpriemyselným obdobím je považované za úroveň, pri prekročení ktorej budú vlny horúčav, záplavy, sucho, poľnohospodárska neúroda a vymieranie druhov pre ľudstvo veľmi ťažko zvládnuteľné. Na udržanie oteplenia pod touto úrovňou sa prihlásili takmer všetky štáty sveta v parížskej klimatickej dohode v roku 2015. Jej vedecký základ poskytla okrem iného piata hodnotiaca správa IPCC.

Loď / Čln / More / Oceán / Čítajte aj Štáty OSN sa dohodli na dohovore o ochrane otvoreného mora

Šiesta správa teraz uvádza, že ľudstvo má na zmenu poslednú príležitosť, a ak chce zmenu dosiahnuť, musí docieliť obmedzenie vypúšťania skleníkových plynov na polovicu do roku 2030 a úplne prestať vypúšťať oxid uhličitý do atmosféry v 50. rokoch 21. storočia. Ak ľudstvo tieto dva ciele naplní, bude mať zhruba polovičnú šancu, že oteplenie planéty neprekročí daných 1,5 stupňa Celzia.

rýn, sucho Čítajte aj Vedci varujú pred vlnami horúčav. El Niño sa vracia

Čína si vytýčila dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2060 a do roku 2030 znížiť emisie o 65 percent v porovnaní s rokom 2005. Súčasná americká vláda má za cieľ v porovnaní s rokom 2005 znížiť emisie skleníkových plynov o 50 až 52 percent, do roku 2035 produkovať len čistú elektrinu a do roku 2050 mať uhlíkovo neutrálnu ekonomiku.

Šiesta hodnotiaca správa vychádza z práce predovšetkým troch pracovných skupín, ktoré od roku 2021 postupne zostavili tri čiastkové štúdie s názvom Fyzikálne vedecké základy, Dopady, adaptácia a zraniteľnosť a Zmierňovanie zmeny klímy.

Generálny tajomník OSN António Guterres k Šiestej hodnotiacej správe povedal, že je „zreteľnou výzvou na masívne urýchlenie klimatických opatrení v každej krajine“. „Ľudstvo sa pohybuje na tenkom ľade a ten ľad veľmi rýchlo taje. Ako uvádza dnešná správa… človek je zodpovedný za prakticky všetky globálne otepľovania za posledných 200 rokov. Správa je ale návodom, ako túto klimatickú časovanú bombu zneškodniť. Je to príručka pre prežitie ľudstva."Ukazuje, že udržanie hranice 1,5 stupňa oteplenia je dosiahnuteľné,“ uviedol Guterres.

IPCC je inštitúcia OSN, ktorá má za cieľ od roku 1988 poskytovať svetovým politickým lídrom vedecky podložené informácie o zmene klímy s jej dôsledkami i rizikami a navrhovať riešenia. Na zostavovaní jej správ sa podľa IPCC podieľajú tisíce ľudí z celého sveta.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #globálne otepľovanie #IPCC #klimatická kríza