Vedci vyrobili mamutie mäso a zistili, ako marketing ovplyvňuje výskyt rakoviny

Vo svete vedy sa v uplynulom týždni udialo viacero zaujímavých vecí. Vedci v laboratóriu vyrobili mäsovú guľôčku z mamutieho mäsa a preskúmali súvis medzi rakovinou a marketingovými kampaňami firiem.

01.04.2023 09:40
Mamut Foto:
debata

Fotografia českého a slovenského fotografa sa stala Astronomickou snímkou dňa NASA. TASR prináša súhrn najnovších poznatkov z vedy a techniky.

Vedcom sa podarilo vyrobiť z umelo vypestovaného mamutieho mäsa mäsovú guľôčku. Tento projekt austrálskej spoločnosti Vow Food má za cieľ upozorniť na to, že mäso sa nemusí získavať len zabíjaním zvierať, ale dá sa „vypestovať“ i umelo v laboratóriách.

genóm Čítajte aj Pred rokom vedci oznámili kompletné rozlúštenie ľudského genómu

Zakladatelia spoločnosti dodali, že sa rozhodli vypestovať mäso z vyhynutého mamuta srstnatého a upozorniť tak na problémy spojené s klimatickou zmenou a stratou biodiverzity. Použili pri tom kombináciu slonej DNA a mamutieho svalového myoglobínu.

Mamutie mäsové guľôčky však zatiaľ nikto neochutnal. Mamutí proteín sa totiž na Zemi celé stáročia nevyskytoval a preto nie je jasné, ako by naň ľudský imunitný systém zareagoval.

Fotografom Tomášovi Slovinskému zo Slovenska a Petrovi Horálkovi z Česka sa podarilo odfotografovať unikátny prírodný jav zvaný zelený záblesk. Ich fotografia sa stala utorkovou Astronomickou snímkou dňa amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA).

Zelený záblesk je vzácny jav, ktorý sa objavuje na hornom okraji Slnka alebo Mesiaca pri ich západe alebo východe a je pozorovateľný len v ideálnych podmienkach a ak sa pozorovateľ nachádza nad nulovým, prípadne až záporným obzorom bez akýchkoľvek kopcov. Príčinou javu je lom slnečných lúčov v zemskej atmosfére astronomická refrakcia.

plastika, plastická operácia, chirurgia, injekcia Čítajte aj Vo Francúzsku podstupujú estetické zákroky čoraz mladší ľudia, uvádza štúdia

Takmer polovica úmrtí na onkologické ochorenia je spôsobená faktormi priamo súvisiacimi s marketingovými stratégiami odvetví, ktoré predávajú výrobky škodlivé pre zdravie a zneužívajú vedu, aby si zabezpečili výhodné podnikateľské prostredie. Vyplýva to zo správy Medzinárodnej únie na boj proti rakovine (UICC).

Agresívne marketingové kampane nezdravých výrobkov zvyšujú rozdiely v počte a závažnosti onkologických ochorení medzi jednotlivými krajinami, ale aj na vnútroštátnej úrovni. Krajiny so zraniteľnejším obyvateľstvom sú náchylnejšie na zvýšený výskyt rakoviny a menšiu mieru prežitia.

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #vedci #výskum #Mamut