Akvárium v Miami vypustí do oceánu kosatku, ktorá žila 50 rokov v zajatí

Kosatka, ktorá od roku 1970 rokov bavila divákov pri predstaveniach v akváriu v Miami na Floride, sa po polstoročí v zajatí dostane späť do voľného oceánu.

01.04.2023 17:07
debata

Majiteľ akvária sa na neobvyklom kroku dohodol s ochrancami zvierat a s filantropom, ktorý bude náročný presun do Tichého oceánu financovať. Kosatka, ktorá dostala meno Lolita, sa vráti do Pugetovho zálivu blízko Seattlu, kde zrejme stále žije jej matka, napísala agentúra AP.

Lolita má približne 57 rokov, váži viac ako dve tony a trvalo žije v šesť metrov hlbokej nádrži o veľkosti 24 krát 11 metrov. Od minulého roka už nevystupuje.

„Lolita dostane tú najlepšiu možnú starostlivosť a celý tím teraz pracuje na tom, aby sme ju dokázali v nasledujúcich 18 až 24 mesiacoch premiestniť,“ uviedlo akvárium vo vyhlásení.

Jej presun z Floridy na západné pobrežie USA vzdialené tisíce kilometrov bude zložitá logistická operácia. Veľryba najprv poletí lietadlom a potom musí stráviť nejaký čas v ohradenej časti oceánu, kde sa sa musí znovu naučiť loviť potravu. V akváriu ju totiž ošetrovatelia kŕmili. Musí tiež zosilnieť, pretože svaly jej ochabli kvôli životu v malej nádrži.

„Viem, že Lolita sa chce dostať do voľného oceánu. Je mi jedno, čo hovoria ostatní. Žila tak dlho preto, aby tú príležitosť dostala,“ uviedol Jim Irsay, ktorý presun pomáha financovať.

debata chyba
Viac na túto tému: #oceán #akvárium #kosatka