Ostré zuby tyranosaurov zrejme zakrývali pysky, hovoria vedci

Mohutné telo, dlhý chvost, drobné predné končatiny a najmú čeľusť plná ostrých zubov, ktoré dokážu drviť kosti aj tých najväčších tvorov, ktorí kedy na našej planéte žili. Tak si väčšina ľudí predstaví kráľa všetkých predátorov, Tyrannosaura rexa, ktorého už desiatky rokov populárna kultúra vykresľuje ako zubatú príšeru.

05.04.2023 06:00
Tyranosaurus Rex Foto:
Tyranosaurus Rex.
debata (1)

Podľa vedcov ale môže byť táto predstava mylná – čeľusť tohto mäsožravca a ďalších jemu podobných totiž najskôr pokrývali šupinaté pysky.

Nielenže boli zuby zakryté v prípade, že mali teropódy, prevažne mäsožravé dvojnohé dinosaury, zatvorenú papuľu – aj pri otvorení čeľuste zo zubov boli zrejme vidieť len ich špičky. Niektorí odborníci sa pritom predtým domnievali, že mali tieto mäsožravce zuby príliš veľké na to, aby sa im do papule zmestili, hovorí americký paleontológ Thomas Cullen, autor zverejnenej v odbornom časopise Science.

Mamut Čítajte aj Vedci vyrobili mamutie mäso a zistili, ako marketing ovplyvňuje výskyt rakoviny

Vedci preto porovnali lebky dinosaurov a žijúcich plazov, zistili, že niektorí veľkí jašteri majú v pomere k lebke zuby ešte väčšie, než ich mal Tyrannosaurus rex. Aj tak sa im pod šupinaté pysky zmestia, hovorí Cullen. Náznaky našli odborníci aj na fosíliách, v spôsobe, akým bol opotrebovaný povrch zubov.

U tvorov, ako je krokodíl, ktorému zuby vyčnievajú z papule, sa odkrytá časť rýchlo opotrebováva, hovorí spoluautor štúdie, anglický paleontológ Mark Witton. „Ako keby niekto na zub zo strany zobral brúsny papier,“ opisuje. Keď vedci skúmali zub daspletosaura, teropoda príbuzného tyranosaurom, žiadne podobné poškodenie nenašli.

genóm Čítajte aj Pred rokom vedci oznámili kompletné rozlúštenie ľudského genómu

Tieto dôkazy a ďalšie poznatky z anatómie dinosaurov sú dobrým argumentom pre dinosaura so zakrytými zubami, uvádza paleontológ Thomas Holtz z univerzity v americkom štáte Maryland, ktorý sa na štúdii nepodieľal. „Nehovoríme ale o perách vyzývajúcich k bozku,“ upozorňuje. Pery dinosaurích predátorov by boli tenké a šupinaté ako u varana komodského, v súčasnosti najväčšieho žijúceho jaštera.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dinosaurus #objav #vedci #výskum #Tyrannosaurus rex