Podmorské prúdy pri Antarktíde prudko spomaľujú. Oceán prichádza o "svoje pľúca"

Oceánske prúdy pri Antarktíde vplyvom rýchlo roztápajúcich sa ľadovcov prudko spomaľujú, čo bude mať katastrofálne dôsledky pre klímu. K takému záveru dospeli austrálski vedci v novej knihe, ktorú zverejnili v časopise Nature.

06.04.2023 06:00
Arktída, ľadovce, ľad Foto:
Ilustračné foto.
debata

Podľa ich prepočtov hlbokomorské antarktické prúdy do roku 2050 spomalia až o 40 percent, čím sa naruší schopnosť vody pohlcovať oxid uhličitý a ďalej urýchli topenie ľadu, ďalekosiahle to ovplyvní aj ekosystémy.

Kosatka dravá Čítajte aj Akvárium v Miami vypustí do oceánu kosatku, ktorá žila 50 rokov v zajatí

„Naše výpočty ukazujú, že pokiaľ budú globálne emisie CO2 pokračovať podobným tempom, spomalí sa antarktické prúdenie počas nasledujúcich 30 rokov o viac ako 40 percent – čo je trajektória, ktorá vedie ku kolapsu,“ citoval server BBC vedúceho výskumného tímu, oceánografa Matthewa Englanda z univerzity v Sydney. Podľa neho tak hrozí, že oceán príde o svoje pľúca.

Systém podmorských prúdov na Zemi sčasti poháňa klesanie studenej a hustej slanej vody ku dnu oceánu pri Antarktíde. Tento proces ale spomaľuje topenie ľadovcov, pretože sladká voda z nich riedi slanú morskú vodu, ktorá tak klesá pomalšie. Tento fakt znižuje aj schopnosť vody absorbovať oxid uhličitý, pretože voda saturovaná CO2 sa drží pri hladine dlhšie. Ďalším dôsledkom spomaleného prúdenia je tiež to, že sa k živočíchom nedostáva toľko živín, ktoré sa držia pri dne. Teplejšia voda pri hladine tiež prispieva k ďalšiemu topeniu ľadovcov.

Tyranosaurus Rex Čítajte aj Ostré zuby tyranosaurov zrejme zakrývali pysky, hovoria vedci

„Je ohromujúce vidieť, s akou rýchlosťou sa to deje. Zdá sa, že to naberá tempo. Toto patrí do titulkov,“ komentoval štúdiu klimatológ Alan Mix z univerzity v americkom Oregone, ktorý je spoluautorom najnovšej hodnotiacej správy Medzivládneho panelu OSN pre zmenu klímy (IPCC).

debata chyba
Viac na túto tému: #ľadovec #Antarktída #oceán #oceánske prúdy