Glaciológovia chcú pre vedu zachrániť staré vzorky ľadu z veľkej hĺbky

Na súostroví Špicbergy sa vedci pripravujú na hĺbkové vŕtanie v ľadovci, aby pre neskoršiu analýzu zachránili pred roztopením vzorky starovekého ľadu.

04.04.2023 18:53
ladovec Foto:
debata

Osem špecialistov postavilo tábor v nadmorskej výške 1 100 metrov na ľadovci Holtedahlfonna na Špicbergoch a plánujú začať vŕtať v utorok, uviedla nadácia Ľadová pamäť (Ice Memory Foundation).

Budú pracovať tri týždne pri teplotách až mínus 25 °C. Postupne budú vyvŕtavať a vyťahovať sériu jeden meter dlhých ľadových valcov s priemerom 10 cm.

Talianski, francúzski a nórski vedci chcú získať ľad až z hĺbky 125 metrov pod povrchom. Analýza geochemických stôp v ľade spred asi troch storočí poskytne cenné údaje o minulých podmienkach životného prostredia.

Vedci „vidia, ako ich primárny materiál navždy mizne z povrchu planéty. Je našou povinnosťou ako glaciológov tejto generácie zabezpečiť, aby sa kúsok z toho zachoval,“ povedal Jerome Chapellaz, prezident nadácie Ľadová pamäť.

Jedna sada ľadových vzoriek sa použije na okamžitú analýzu. Druhá bude odoslaná do Antarktídy na uskladnenie pod povrchom ľadovca pre budúce generácie vedcov.

Misiu s rozpočtom 700 000 eur čiastočne financuje talianske ministerstvo pre výskum a nadväzuje na sériu skorších vrtov nadácie v Alpách a Andách.

debata chyba
Viac na túto tému: #ľadovec #ľad #vedci #Špicbergy