Vedci identifikovali dva rysy osobnosti tigrov: majestátnosť a vyrovnanosť

Tigre sú často vykresľované ako charakterné zvieratá, od ľstivého Šer Chána až po bujarého Tigra z príbehov o medvedíkovi Pú. Nový výskum naznačuje, že to nie je len výmysel.

22.04.2023 06:00
tiger Foto:
Ilustračné foto.
debata

Vedci identifikovali dva hlavné aspekty ich osobnosti: majestátnosť a vyrovnanosť, pričom prvý z nich sa u ľudí podobá extraverzii a druhý emočnej stabilite.

Čínski vedci zostavili zoznam asi 70 slov, ktoré odborníci pracujúci s tigrami považovali za vhodné na opis ich temperamentu, napríklad prispôsobivý, tvrdohlavý, hlúpy a úprimný.

„Všetky tieto slová boli pôvodne čínske, takže môžu existovať kultúrne i jazykové rozdiely, ktoré sťažujú preklad niektorých z nich,“ povedal spoluautor štúdie Abdel Abdellaoui z Amsterdamskej univerzity.

Melónová margarita, melón, koktejl, koktail, miešaný drink Čítajte aj Výskum desaťročia? Zdraviu neprospieva ani striedme pitie alkoholu

Dotazník tigrej osobnosti založený na týchto slovách bol potom odovzdaný krmičom alebo veterinárom, ktorí sa starali o celkom 248 tigrov ussurijských v dvoch čínskych rezerváciách. Každú šelmu hodnotili v priemere tri osoby.

Výsledky z rezervácie v Charbine odhalili, že slová používané na popis tigrov vytvorili dva hlavné zhluky, ktoré boli potvrdené aj u šeliem v druhom parku. Výskumníci tieto skupiny nazvali majestátnosť a vyrovnanosť.

Tigre, ktoré boli zaradené do skupiny vyznačujúcej sa majestátnosťou, ich opatrovatelia popisovali ako dôstojné, impozantné a svižné zvieratá, a tieto šelmy podľa nich naopak neboli uzavreté ani slabé.

Naopak na hodnotenie vyrovnaných zvierat veterinári používali slová ako milujúci, poslušný a tichý, ale neboli podľa nich agresívne alebo kruté.

myš, hlodavec, potkan Čítajte aj Myší samčekovia sú nevyspytateľnejší, výskum borí sto rokov staré predpoklady

Ďalšia analýza odhalila, že tigre, častejšie popisované ako majestátne, boli zdravšie, viac lovili živé zvieratá, viac jedli, viac sa párili a mali lepšie postavenie v skupine.

Tím upozornil, že všetky zvieratá boli chované v polodivokom zajatí, a dodal, že výsledky mohli byť trochu odlišné, ak by sa skúmali zvieratá vo voľnej prírode.

Tieto zistenia ale môžu ponúknuť poznatky, ktoré by mohli prispieť k ochrane a prežitiu týchto šeliem, uviedol Abdellaoui. Skúmanie osobností aj u iných druhov podľa neho môže tiež podporiť emocionálne väzby. „Keď sa dozvieme viac o jedinečnosti každého tigra, môžeme vzbudiť väčší súcit a pochopenie zo strany ich najväčšej hrozby: človeka,“ povedal vedec.

debata chyba
Viac na túto tému: #výskum #tiger #zviera #šellma