Vo vatikánskej knižnici objavili prastarú verziu Matúšovho evanjelia

Špecialista na stredovekú históriu a kultúru z Rakúskej akadémie vied (ÖAW) Grigory Kessel objavil vo vatikánskej knižnici jeden z najstarších novozákonných textov.

12.04.2023 17:57
fragment-of-a-1750-yea Foto:
debata (1)

Stredovekí pisári na Blízkom východe často vymazali časť staršej knihy, aby mohli jej pergamen znova použiť. Pergamen je vyrobený z kože zvierat a náročný na výrobu, preto sa staré písmo zoškrabalo a prepísalo. Pôvodné texty zostávajú stáročia neobjavené.

„Pokiaľ ide o datovanie evanjeliovej knihy, nemožno pochybovať o tom, že bola vytvorená najneskôr v šiestom storočí,“ napísal Kessel.

umelá inteligencia, AI, stroj, superpočítač, robot Čítajte aj Umelá inteligencia by mohla pripraviť štvrtinu ľudí v Európe a USA o prácu, hovorí správa Goldman Sachs

Pergamen s prepísaným textom sa nazýva palimpsest. Najnovší nález je dvojitý palimpsest, pretože bol použitý aj tretíkrát. Kessel použil pri jeho skúmaní vybavenie na ultrafialovú fotografiu a množstvo odborného know-how, vďaka čomu odhalil vymazaný text. O objave informoval v článku v časopise New Testament Studies.

„Až donedávna boli známe len dva rukopisy, ktoré obsahovali starosýrsky preklad evanjelií,“ napísal Kessel.

Jeden v londýnskej Britskej knižnici a druhý z Kláštora svätej Kataríny na hore Sinaj. V roku 2016 k nim pribudol tretí v rámci projektu Sinai Palimpsests. Najnovší objavený text pochádza z 12. kapitoly Matúšovho evanjelia a ponúka „jedinečnú bránu“ do ranej fázy textového prenosu evanjelií.

extáza, droga, liek, pilulka, tabletka Čítajte aj Ľudia v Európe konzumovali drogy už v dobe bronzovej, ukazuje výskum zo Španielska

Pôvodná grécka verzia Matúšovej kapitoly 12, verš 1 hovorí: „V tom čase prešiel Ježiš cez obilné polia v sobotu; a jeho učeníci vyhladli a začali zbierať klasy a jesť.“

Starosýrsky preklad uvádza: „…začali zbierať klasy, šúchať si ich v rukách a jesť.“ „Objav dokazuje, aká produktívna a dôležitá môže byť súhra medzi modernými digitálnymi technológiami a základným výskumom pri práci so stredovekými rukopismi,“ uviedla riaditeľka Ústavu pre výskum stredoveku pri ÖAW Claudia Rappová.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #kultúra #história