Vedci naučili papagáje telefonovať cez tablet. Operence boli nadšené

Papagáje vynikajú vysokým intelektom a rady sa učia, čo priviedlo skupinu vedcov zo Severovýchodnej univerzity v Bostone na myšlienku vyskúšať, či budú tieto vtáky schopné interagovať cez videokonferenčný hovor.

30.04.2023 06:00
18-papagaj-shutterstock 649749322 Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Zistili, že papagáje nielenže telefonovať dokážu, ale že sú vďaka virtuálnej interakcii s inými operencami aj šťastnejšie.

Závery výskumu zverejnili na webe univerzity. Počas experimentu vedci nechávali papagáje vzájomne komunikovať cez tablet. Papagájom ich majitelia najskôr ukázali, že keď zazvonia na zavesený zvonček, tak sa pred nimi ukáže obrazovka s fotografiami ďalších operencov v experimente. Papagáj si potom mohol vybrať, s kým bude telefonovať, keď sa dotkol zobákom fotografie na obrazovke.

Marihuana Čítajte aj Červy po konzumácii konope túžia po nezdravom jedle

Experimentu sa zúčastnilo 18 papagájov a ich majitelia. Vedci si všimli, že sotva papagáje pochopili zvonenie na zvonček, tak o telefonovanie svojich majiteľov žiadali. Počas samotného hovoru na nich bolo poznať, že si ho užívajú. Napodobňovali napríklad správanie papagája na obrazovke, spoločne spievali alebo si spoločne čistili perie. Niektoré dokonca spoločne zaspávali. Ďalšie odleteli ďalej od tabletu po nejaký predmet a ten potom pri návrate k obrazovke ukazovali svojmu kamarátovi. Papagáje si tiež medzi ďalšími účastníkmi experimentu rýchlo našli obľúbencov a dožadovali sa telefonátu práve s nimi.

tuleň Čítajte aj Tulene zvyčajne spia len dve hodiny denne, odhalil výskum

Po analýze asi tisíc hodín videí vedci dospeli k záveru, že pozitívny efekt videohovorov na papagáje je očividný a že virtuálna interakcia môže byť alternatívou k tej naživo. Papagájom, ktoré ľudia chovajú ako domácich miláčikov, totiž často chýba komunikácia, ktorú zažívajú jedinci žijúci v kŕdľoch v prirodzenom prostredí. Pokiaľ nemajú papagáje žijúce v zajatí dosť interakcií, často sa nudia a cítia sa osamelo. To sa prejavuje tak, že sa pohupujú na bidielku spredu dozadu, chodia zo strany na stranu, alebo si dokonca vytrhávajú perie.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #telefonovanie #vedci #výskum #papagáj