Slovenskí vedci pomáhajú záhradkarom zadržiavať vodu v pôde a prekonať suchá

Niet vari záhradkára, ktorý v posledných rokoch nebojoval so suchom. Zrejme poznáte ten pocit, keď sa v obavách o svoju úrodu musíte veľmi snažiť, aby vaša záhrada zostala zavlažená a rastliny netrpeli.

01.05.2023 06:00
zahradka Foto:
debata (2)

Vlaňajšie extrémne sucho zasiahlo takmer celé Slovensko. Na niektorých miestach sucho trvalo až 200 dní. Ani predpovede na blížiace sa leto nie sú priaznivé. Tento trend si uvedomujú aj vedci zo slovenskej inovatívnej spoločnosti PeWaS, ktorí získali svetový patent pre svoj unikátny produkt Aquaholder. Ten je schopný zadržať v pôde dosť vody na to, aby záhradkárom a farmárom pomáhal prekonávať aj výraznejšie suchá.

Počet tropických dní na Slovensku každým rokom rastie, vyplýva to z analýzy Inštitútu environmentálnej politiky. Od roku 1981 do 2010 bol priemerný počet tropických dní 27, avšak od roku 1991 do roka 2020 vzrástol na 34 dní. Na častejšie sucho sa preto musia pripraviť aj záhradkári.

rastlinna strava Čítajte aj Rastlinnej strave prichádza na chuť čoraz viac Slovákov. Mnohí ale naďalej jedia mäso každý deň

Lepšie klíčenie aj rast

Lepší štart klíčenia a rastu, väčšia koreňová a nadzemná časť – to sú hlavné výsledky vedeckého testovania vplyvu Aquaholderu na štyroch plodinách: kukurici, repke, cukrovej repe a slnečnici. Ako ukázal spomínaný výskum u poľnohospodárov v 13 krajinách Európy, v prípade suchých období sa rastlinám darilo minimálne o 20 % lepšie ako tým, ktoré ním ošetrené neboli.

Nedostatok vody už nie je problém

Aquaholder doteraz testovali a využívali poľnohospodári, teraz si ho môžu otestovať aj záhradkári. „Aquaholder dokáže naviazať 300 až 500 násobok vody oproti svojej pôvodnej hmotnosti. Funguje ako zásobník vody, ktorý obmedzí jej vyparovanie z pôdy, prevzdušní ju a zabezpečí dostatok vody a živín pre koreňovú sústavu,“ vysvetľuje Ivo Krpelan, generálny riaditeľ spoločnosti PeWaS.

Starosti pestovateľom spôsobujú aj teplé zimy. Ak aj napadne sneh, ktorý je pre pôdu zdrojom vlahy, zvyčajne dlho nevydrží, čo spôsobuje situáciu aká vznikla vlani na jar. Tá sa niesla v znamení výrazného sucha. Pôda v takomto období nemá také vlastnosti ako pri pravidelných zrážkach a je často tvrdá. Dopad extrémnych výkyvov počasia sa zrkadlí najmä na poľnohospodárskej pôde. A preto aj z toho dôvodu môže byť pestovanie niektorých plodín v budúcnosti ohrozené.

pečivo, rožok, rožky, potraviny, nákup Čítajte aj Jeme v chlebe či rožkoch pomleté cvrčky? Povolila únia tajne pridávanie hmyzu do potravín?

Pripravte sa na lepšiu úrodu

Semená podporené pôdnym kondicionérom získajú mohutnejšiu koreňovú sústavu, čo je dôležité pre rast a zdravý vývoj rastliny. „Rastlina získa v prvých fázach rastu až tretinový náskok vo veľkosti pred bežnou rastlinou, ktorá nemá podporu. To dáva predpoklad pre tvorbu zdravého a odolného porastu, a tým aj lepšiu úrodu,“ hovorí Ivo Krpelan.

Začína byť vhodný čas napríklad na výsadbu živého plota a ruží. Pripravovať sa už môžeme na sadenie broskýň a marhúľ. Pôda sa otepľuje, môžeme tak siať reďkovky, kapustu, hrach, zemiakov, cibule. V máji je záhrada najfarebnejšia, najrozkvitnutejšia a prichádza čas sadenia jahodových záhonov, koreňovej zeleniny, paradajok, paprík a kalerábu. Nezabúdajme ani na rozmarín, majorán, bazalku a ďalšie bylinky.

Najskôr záhradkári na Slovensku, potom vesmír

Cieľom inovátora spoločnosti PeWaS je otestovať účinnosť kondicionéra aj vo vesmíre. „Plánujeme, v spolupráci s Medzinárodnou vesmírnou stanicou ISS a Americkou vesmírnou agentúrou NASA, vyslať do vesmíru laboratórnu stanicu Bishop, na ktorej by sme chceli realizovať poľnohospodársky výskum s cieľom zistiť, ako zefektívniť pestovanie plodín v najsuchších oblastiach Zeme,“ povedal Ivo Krpelan.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #úroda #sucho #záhrada #zavlažovanie #rastliny