Na 20 000 rokov starom prívesku zo zubu jeleňa sa našla DNA pravekej ženy

Skupina vedcov extrahovala vzorku ľudskej DNA nájdenú v 20 000 rokov starom kostenom šperku.

04.05.2023 10:55
zub Foto:
debata (1)

Prívesok z jelenieho zubu bol objavený v Denisovej jaskyni v Rusku, ktorá už dlhodobo priťahuje pozornosť archeológov.

Tím výskumníkov z nemeckého Inštitútu Maxa Plancka pre evolučnú antropológiu (MPI EVA) použil novú metódu na získanie DNA zachytenej v prívesku a genetický materiál analyzoval, aby získal informácie o jeho predpokladanom majiteľovi.

Prívesok má 19– až 25-tisíc rokov. Získaná vzorka DNA naznačuje, že nositeľkou predmetu bola žena s genetickými väzbami na pravekých Severoeurázijčanov, ktorí žili približne v rovnakom čase, ale dosiaľ boli lokalizovaní len východnejšie na Sibíri.

Predmety vyrobené z kostí sú porézne, čo umožňuje prenikanie DNA. Novo vyvinutá technika zahŕňa ponorenie predmetov do roztoku fosforečnanu sodného a postupným zvyšovaním teploty sa z nich DNA uvoľní bez poškodenia starobylého artefaktu.

„Naša práca nanovo definuje, ako možno prepojiť kultúrne a genetické záznamy v prehistorickej archeológii,“ napísali autori štúdie uverejnenej v stredu v časopise Nature.

„Artefakty z kameňov, kostí a zubov sú základom pre naše chápanie stratégií obživy, správania sa a kultúry ľudí,“ dodáva výskumný tím.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #výskum #jeleň #zub #prívesok