Vedci pomenovali nový rod motýľov po zápornej postave z Pána Prsteňov

Vedci pomenovali nový rod po hlavnej zápornej postave z trilógie Pán prsteňov. Odborníci sa rozhodli pre meno Saurona, pretože čierne krúžky na oranžových krídlach hmyzu im pripomínali jeho vševidiace oko popísané v knihách J. R. R. Tolkiena.

07.05.2023 09:11
motyl Foto:
debata

Prírodopisné múzeum v Londýne dúfa, že neobvyklý názov pritiahne pozornosť k tomuto druhu a pomôže k ďalšiemu výskumu.

Do novo pomenovaného rodu Saurona boli zaradené dva druhy motýľov, Saurona triangular a Saurona aurigera. Očakáva sa ale, že sa k nim pridajú ďalšie.

Meno vybrala vedkyňa a kurátorka motýľov v múzeu Blanca Huertasová. Tá je súčasťou medzinárodného tímu, ktorý nový rod opísal v článku publikovanom vo vedeckom časopise Systematic Entomology.

Skupina 30 vedcov z celého sveta strávila desať rokov štúdiom motýlieho podkmeňa Euptychiina. Odborníci analyzovali viac ako 400 rôznych druhov motýľov a využili pokrok v oblasti DNA na určenie rozdielov medzi nimi na genetickej úrovni aj podľa vzhľadu.

Saurona triangula a Saurona aurigera nie sú prvými tvormi pomenovanými po Sauronovi. Na zloduchovo žiariace oko odkazujú aj mená lajniaka obyčajného, ľudovo nazývaného hovnivál, žaby a dinosaura.

Tím objavil aj ďalší rod motýľov, ktorý Huertasová pomenovala Argenteria. To znamená strieborná baňa, podľa ich strieborných šupín na krídlach.

debata chyba
Viac na túto tému: #motýľ #príroda #vedci