Vietor je v Británii prvýkrát hlavným zdrojom elektrickej energie

Veterné turbíny v Británii vyrábajú prvýkrát viac elektriny ako plyn. V prvých troch mesiacoch roka pochádzala tretina elektrickej energie v Spojenom kráľovstve z veterných fariem.

29.05.2023 06:00
vietor, veterná energia, veterný mlyn Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ukázal to podľa BBC výskum londýnskej univerzity Imperial College. Spoločnosť National Grid, ktorá v Británii prevádzkuje distribučnú sieť, tiež potvrdila, že v apríli sa v Británii vyrobilo rekordné množstvo energie zo slnka. Británia si pritom vytkla za cieľ dosiahnuť nulové emisie pri výrobe elektriny do roku 2035.

„Stále existuje mnoho prekážok v dosiahnutí elektrickej siete úplne bez fosílnych palív, ale to, že vietor v dodávkach prvýkrát prekonal plyn, je skutočný míľnik,“ povedal expert na energetiku na Imperial College Iain Staffell, ktorý je tiež spoluautorom správy.

genóm Čítajte aj Vedci predstavili doteraz najúplnejší a najrozmanitejší súbor ľudských genómov

Väčšina britskej veternej elektriny pochádza z veterných fariem v pobrežných vodách. Inštalácia ďalších veterných turbín na pevnine bola v Anglicku prakticky zakázaná v roku 2015.

Podľa súčasných pravidiel smú firmy žiadať o výstavbu pevninských veterných turbín, pokiaľ sú výslovne uvedené v územných plánoch miestnych samospráv. Premiér Rishi Sunak sa v decembri vyslovil za uvoľnenie týchto obmedzení v záujme urýchlenia rozvoja.

Vedci tvrdia, že prechod na obnoviteľnú energiu je kľúčový pre obmedzenie dopadov klimatickej zmeny, ktorú už pociťuje aj Británia, ktorá vlani zaznamenala najteplejší rok od začiatku merania.

Solárna a veterná energia sa v Británii tešia značnému rastu. V prvej štvrtine tohto roku pochádzalo z obnoviteľných zdrojov energie 42 percent elektriny. Tridsaťtri jej pochádza z fosílnych palív, ako sú plyn a uhlie.

20-rakovina-4x Čítajte aj Jadrové testy vo Francúzskej Polynézii mierne zvýšili výskyt rakoviny

Podľa zistení BBC však projekty zelenej energetiky za miliardy libier stoja kvôli odkladom ich pripojenia do siete. Niektoré solárne a veterné elektrárne na to čakajú aj desať až 15 rokov kvôli nedostatku kapacity elektrickej sústavy.

Elektrina však pokrýva iba 18 percent celkových energetických potrieb Británie. Mnohé z nich elektrická energia nemôže naplniť, napríklad pri vykurovaní domov, vo výrobe av doprave. V súčasnosti používa väčšina britských domácností na vykurovanie plyn a vláda sa usiluje o to, aby prešli na tepelné čerpadlá na elektrinu.

debata chyba
Viac na túto tému: #vietor #elektrická energia #turbíny