Titanik ako ste ho ešte nevideli: Vedci vďaka skenovaniu získali doposiaľ najvernejšie snímky

Vedci vďaka skenovaniu v reálnej veľkosti získali doteraz najvernejšie snímky vraku Titaniku, vrátane trojrozmerného modelu celej zaoceánskej lode, ktorá od svojho stroskotania v roku 1912 spočíva na dne severného Atlantiku v hĺbke takmer štyroch kilometrov.

17.05.2023 10:58
titanic-side-test-2-1210x423 Foto:
debata (1)

Vďaka zverejneným snímkam tak ľudia môžu získať doposiaľ najpresnejšiu predstavu o podobe najslávnejšieho lodného vraku na svete.

Podľa serveru News umožňuje 3D pohľad celú loď vidieť tak, akoby bola odčerpaná oceánska voda. Zároveň experti dúfajú, že zábery umožnia lepšie odhaliť, čo sa stalo so zaoceánskym parníkom spoločnosti White Star Line (WSL) pri tragédii, ktorá si vyžiadala vyše 1500 ľudských životov.

Parník v polovici apríla 1912 narazil na ľadovec pri svojej prvej plavbe zo Southamptonu do New Yorku. „Stále existujú otázky ohľadom lode, na ktoré treba nájsť odpoveď,“ povedal BBC News expert na Titanic Parks Stephenson. Podľa neho je nový model „jedným z prvých dôležitých krokov na posunutie príbehu o Titaniku k výskumu založenom na dôkazoch, a nie špekuláciách“.

Vrak Titanicu bol skúmaný od objavenia v roku 1985. Je ale taký obrovský, že v prítmí hlbín môžu kamery zachytiť len vábivé momentky z rozpadajúcej sa lode, ale nikdy celok. To dokázali až nové snímky lode. Plavidlo je teraz rozdelené na dve časti, predok a zadok, ktoré sú od seba vzdialené zhruba 800 metrov. Okolo rozlomenej lode je obrovské pole trosiek.

Nový celkový záber zaobstarali vlani v lete spoločnosti Magellan, ktorá sa zaoberá hlbinným morským mapovaním, a Atlantic Productions, ktorá natáča dokument o projekte. Ponorné diaľkovo ovládané zariadenia strávili viac ako 200 hodín prieskumom zvyšku lode po celej jej dĺžke a šírke. Tieto ponorky zaobstarali viac ako 700 000 jedno­tlivých snímok zo všetkých uhlov. Z nich potom bolo možné zostaviť presný 3D model.

meteorit Čítajte aj V USA vypísali odmenu za nález meteoritu, ktorý dopadol pri hraniciach s Kanadou

Podľa plánovača expedície Gerharda Seifferta zo spoločnosti Magellan išlo o doteraz najväčší projekt podmorského snímkovania. „Hĺbka takmer 4000 metrov predstavuje výzvu, na mieste sa stretávate s prúdmi a nesmiete sa ničoho dotknúť, aby ste vrak nepoškodili,“ vysvetľuje Seiffert. „A ďalšou výzvou je, že musíte zmapovať každý štvorcový centimeter – aj nezaujímavé časti, napríklad na sutinnom poli musíte nasnímať bahno, ale musíte to urobiť, aby ste vyplnili všetky medzery medzi týmito zaujímavými predmetmi,“ dodal expert.

Snímkovanie tak odhaľuje celkový rozmer lode aj niektoré drobné detaily napríklad sériové číslo jednej z lodných skrutiek.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #loď #vrak #Titanic #3D snímky