Bežné antigénové testy odhalia koronavírus len v asi 43 percentách prípadov

ČTK | 26.07.2021 18:28
Antigénové testy / Ag. test / Foto:
Vedci z nemeckej univerzity vo Würzburgu a jej univerzitnej kliniky dospeli k záveru, že rýchle antigénové testy odhalia koronavírusovú nákazu len v necelých 43 percentách prípadov.

Vedci pritom analyzovali viac ako 5000 výsledkov testov u ľudí, ktorí si nechali urobiť antigénový, ale aj PCR test.

Pre mnohých sa už antigénové testy stali bežnou súčasťou života a ľudia ich podstupujú, keď idú do reštaurácie či do kina. Antigénové testy sú lacné, rýchle a je jednoduché je vykonať. Avšak zo štúdie nemeckých odborníkov vyplýva, že koronavírusovú infekciu odhaľujú podstatne menej spoľahlivejšie než PCR testy.

aerosol covid Čítajte aj Každý druhý pacient s covidom mal ďalšie komplikácie

Zo štúdie vyplýva, že iba u 42,6 percentu nakazených ukáže rýchly antigénový test pozitívny výsledok. Správne negatívny výsledok sa však testom darilo odhaliť v 98,68 percenta prípadov.

Antigénové testy síce zvyčajne spoľahlivo rozpoznali nákazu u ľudí s vysokou vírusovou záťažou, vzorky s nízkou vírusovou záťažou ale často vykazovali falošne negatívny výsledok. Podľa vedúceho štúdie Manuela Kroneho je táto skutočnosť problematická najmä v počiatočnom štádiu ochorenia, kedy osoba ešte nemá vysokú mieru vírusovej záťaže, ale je už infekčná.

delta Čítajte aj Štúdia: Variant delta je extrémne nákazlivý

„Rýchle antigénoví testy môžu v niektorých prípadoch dať správny výsledok až neskôr ako PCR test, a môžu tak u chorého vyvolať falošný pocit bezpečia,“ podotkol Krone. Falošne negatívne výsledky ku koncu ochorenia už podľa autorov štúdie nepredstavujú také riziko, pretože nebezpečenstvo prenosu ochorenia vtedy klesá.