Počet transplantácií sa v prvom roku pandémie covidu znížil o tretinu

ČTK | 04.09.2021 10:00
srdce, operácia, transplantácia Foto:
Ilustračné foto.
Počet transplantácií, ktoré lekári vykonali vlani počas prvého roka pandémie covidu-19, sa oproti roku 2019 znížil o tretinu.

Vyplýva to z novej štúdie, ktorú zverejnil odborný časopis The Lancet. Jej autori skúmali dáta z 22 krajín a porovnávali počty transplantácií obličiek, pečene, pľúc a srdca pred príchodom koronavírusu a po ňom. Najviac, o 66 percent, sa podľa nich znížil počet transplantácií u pacientov v Japonsku, najmenej vo Švajčiarsku, kde to bolo len zhruba o jedno percento.

vírus, koronavírus, laboratórium, COVID-19 Čítajte aj V JAR objavili nový variant koronavírusu, ktorý je znepokojujúci počtom mutácií

Štúdiu predstavili jej autori aj na kongrese Európskej spoločnosti pre transplantáciu (ESOT) v Miláne, a odhadli, že pandémia v roku 2020 pripravila pacientov na čakacích listinách o 48 000 rokov života.

Medzi krajinami, ktoré odborníci do porovnávacej štúdie zaradili, bolo 16 štátov z Európy, tri krajiny z Latinskej Ameriky a tiež USA, Kanada a Japonsko.

covid-virus Čítajte aj Koronavírusom sa v roku 2020 mohla nakaziť zhruba tretina Američanov

Najväčší pokles nastal u transplantácií od žijúcich darcov – u obličiek to bolo vlani o 40 percent operácií menej ako v roku 2019, pri pečeni o 33 percent menej. U orgánov transplantovaných od mŕtvych darcov bol pokles nižší: u pľúc o 17 percent, u obličiek o 12 percent, u pečene o deväť percent a pri srdci o päť percent.

Veľké rozdiely panujú medzi jednotlivými krajinami; zatiaľ čo v Kanade, Nórsku, Slovinsku, Švajčiarsku či USA počet transplantácií poklesol o menej ako desať percent, v Argentíne, Čile a Japonsku to bolo o viac ako polovicu.