V egyptskej rakve považovanej za prázdnu boli zvyšky múmie

Austrálski vedci našli pozostatky múmie v rakve z Egypta starej 2 500 rokov, ktorá bola predtým považovaná za prázdnu. Informoval o tom spravodajský web BBC News.

28.03.2018 18:00
múmia, Egypt Foto: ,
Zhruba 2 500 rokov stará rakva s ostatkami múmie.
debata

Rakva bola uložená v múzeu patriacemu k Univerzite v Sydney a viac ako 150 rokov tam spočívala nedotknutá. Keď ju vedci minulý rok otvorili, prekvapilo ich, že v nej našli pozostatky ľudských nôh a kosti. Tie boli v minulosti poničené, zrejme vykrádačmi hrobov.

Experti sa teraz pokúsia identifikovať silne poškodenú múmiu, z ktorej tela zostalo v rakve len asi desať percent. Okrem telesných pozostatkov a zvyškov materiálov používaných pri mumifikácii, ako sú bandáže a smola, sa v rakve podarilo odhaliť tiež viac ako 7-tisíc korálikov z pohrebného šálu. Archeológ Jamie Fraser uviedol, že podľa hieroglyfov možno nález datovať zhruba do roku 600 pred naším letopočtom. Rakva bola zhotovená pre ženu, ktorá vo svojej dobe zrejme pôsobila ako kňažka. Nález napriek poničeniu, alebo práve vďaka nemu, predstavuje pre odborníkov vzácnu príležitosť pre výskum, pretože zachované múmie vedci fyzickému výskumu nepodrobujú. „V tomto prípade však nemôžeme narobiť na pozostatkoch viac škody, než urobili vykrádači hrobov pred nami,“ podotkol Fraser.

„Naopak, môžeme ostatky stabilizovať a riadne ich zakonzervovať,“ dodal. Rakva bola jednou zo štyroch, ktoré získal z Egypta okolo roku 1860 zakladateľ múzea v Sydney. Ošumelý predmet zotrvával dlho bokom pozornosti, zatiaľ čo sa egyptológovia sa venovali ostatným rakvám, ktoré boli pôsobivejšie a obsahovali celé múmie. Niekoľko odborníkov po sebe dokonca deklarovalo rakvu ako prázdnu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #múmia