V Číne otvoria najdlhší most na svete

Na Slovensku sa dlhodobo trápime s výstavbou diaľnic. V Číne stačilo deväť rokov na výstavbu najdlhšieho mosta na svete. Spojí Hongkong, Macao a Ču-chaj. Dielo, ktorého pôvodné myšlienky na výstavbu siahajú do roku 1982, má podporiť ekonomický rast regiónu a odbremeniť veľké mestá od nákladnej aj osobnej dopravy. Dosiaľ boli tieto mestá spojené najmä lodnou dopravou. Most umožní dopravu po ceste a hlavne skráti trasu zo 160 na 30 kilometrov.

22.12.2017 10:10
debata (3)

S prípravami na výstavbu sa začalo v roku 2003. Náročnosť projektu si však vyžiadala svoj čas a oficiálne sa s výstavbou začalo v decembri 2011. Potrvalo však ďalších niekoľko rokov, kým sa usporiadali všetky právne, politické a ekonomické vzťahy.

Most spája tri podstatne rozličné oblasti Číny, a preto je mu pripisovaný a silný ekonomicko-politický význam.

most, čína, perlova rieka

Ču-chaj ešte v 80. rokoch získal špeciálny ekonomický status so súhlasom Pekingu. V súčasnosti túto oblasť v delte Perlovej rieky obýva takmer 45 miliónov ľudí a je významným obchodným centrom, ktoré konkuruje Šanghaju. Je aj vyhľadávanou turistickou destináciou. Hovorí sa, že ľudia z Ču-chaja sú oproti ľuďom zo Šanghaja voči cudzincom ústretovejší.

Macao je kapitola sama osebe. Je to vlastne najväčšie kasíno na západ aj východ od Las Vegas. Vďaka svojej polohe priťahuje najmä ľudí z Východnej Ázie, no práve pre svoj ázijský charakter je Macao zaujímavé pre turistov z celého sveta. Macao bola prvá aj posledná európska kolónia v Ázii. Prvé kasíno bolo v Macau otvorené roku 1962. V súčasnosti predstavuje hazard základ macajskej ekonomiky a tvorí 50 percent ekonomiky. Macao sa pod správu Číny dostalo v roku 1999 a odvtedy ekonomika tohto teritória vzrástla o 557 percent. Najväčší podiel na tom má prílev bohatých hazardných hráčov z Číny a iných ázijských štátov. Hlavne preto Macao vykazuje príjmy z gamblingu takmer sedemnásobne vyššie ako Las Vegas. Macao je jediné miesto v Číne, kde je povolený hazard. V roku 2002 štát zrušil svoj monopol na prevádzku kasín a licencie predal šiestim spoločnostiam, čo ekonomický rast mesta ešte zrýchlilo.

Hongkong je obľúbenou destináciou už desaťročia. Husto zastavané mesto je finančnou metropolou aj kulturálnym spojením medzi Európu a Ďalekým východom.

Synergia síl a špecifík týchto troch oblastí preto má jednoznačný význam a najdlhší most na svete sa stane symbolom jednotnej Číny ako krajiny, ktorá má po USA druhú najväčšiu ekonomiku na svete a pre ktorej ekonomické záujmy prestali existovať akékoľvek hranice či obmedzenia.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #najdlhší most