Nikotínový gén diktuje rýchlu závislosť

Každý, kto začal fajčiť, si zrejme bez problémov spomenie na prvú cigaretu. Niektorí sa po nej nekontrolovateľne rozkašľali, iným navodila príjemné "brnenie" v tele a hlave. Práve fajčiari z druhej spomínanej skupiny môžu byť vybavený génom, ktorý človeku spôsobí závislosť na nikotíne už po prvom šľuku. Vedci varujú, že rovnaký gén zvyšuje aj riziko ochorenia na rakovinu pľúc.

12.08.2008 11:09
fajčenie Foto:
Niektorí ľudia majú genetické predispozície vytvoriť si závislosť na nikotíne už po prvej cigarete.
debata

Podľa štúdie zverejnenej v žurnáli Addiction sú ľudia s „nikotínovým“ génom s názvom CHRNA5 nachýlnejší k vytvoreniu celoživotnej závislosti na tabaku. Zistenie vedcov takisto podporilo názor, že pri liečbe a prevencii tejto závislosti by sa mal výskum zamerať práve na výskum genetických variácií okolo CHRNA5.

Štúdie odborníkov z viacerých výskumných ústavov na čele s Univerzitou v Michigane (U-M) sa zúčastnilo 435 dobrovoľníkov. V jednej skupine boli ľudia, ktorí za život vyfajčili najviac sto cigariet a nikdy si na nich nevytvorili závislosť, kým v druhej boli pravidelní fajčiari so spotrebou minimálne päť cigariet denne. Výsledky ukázali, že fajčiari až v osemnásobnom počte prípadov spomínajú na prvú ciagretu ako zvláštny a príjemný zážitok. Zároveň sa u nich častejšie objavovala drobná zmena na géne CHRNA5, ktorá podľa vedcov zrejme uľahčuje vytvorenie závislosti na nikotíne.

„Zdá sa, že ľuďom s istou genetickou výbavou môže prvý kontakt s cigaretou určiť vývoj ich vzťahu s tabakom,“ uviedol v štúdii profesor psychiatrie Ovide Pomerleau z U-M. Vedci však dodávajú, že na úplné porozumenie takej zložitej poruchy, ako je závislosť na nikotíne, bude treba vykonať ešťa veľa výskumnej práce. Závislosť na fajčení totiž neovplyvňuje len genetika, ale aj vlastnosti, správanie sa človeka a prostredie, v ktorom vyrastá či žije. Napriek tomu sa Pomerleau domnieva, že ich výskum by mohol pomôcť pri určovaní rizika vzniku závislosti na nikotíne.

Tento rok už vyšli tri od seba nezávislé štúdie, ktoré sa zamerali na gén CHRNA5. Jedna z nich uvádza, že tento gén zvyšuje pravdepodobnosť vzniku závislosti na nikotíne. Ďalšia tvrdí, že tento gén uľahčuje ľuďom začať fajčiť a posledná, že tento gén je zodpovedný za zvýšenie rizika vzniku rakovinu pľúc. Preto by podľa Pomerleaua výskum tohto génu mohol byť trojitým zásahom v boji proti nikotínovej závislosti.

debata chyba