Mestské osvetlenie by mohlo prezradiť E. T.

Pri pátraní po mimozemskej inteligencii sa astronómovia dosiaľ sústreďovali najmä na rádiové signály a ultrakrátke laserové pulzy. Dvaja vedci však prišli s novým návrhom. Existenciu mimozemšťanov by údajne mohli odhaliť počas noci rozsvietené mimozemské metropoly.

10.11.2011 16:10
Planéta vesmír hviezda Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

„Pátranie po mimozemských mestách je v súčasnosti trochu odvážna myšlienka, ale na druhej strane by si takéto hľadanie nevyžiadalo dodatočné zdroje a ak by bolo úspešné, zmenilo by pohľad na naše miesto vo vesmíre,“ uviedol Avi Loeb z Harvard-Smithonian centra pre astrofyziku. S nápadom hľadať mestá mimozemšťanov na planétach v našej galaxii prišiel spolu s Edwinom Turnerom z Princetonskej univerzity. Ich štúdiu zverejnil Astrobiology Journal.

Podobne ako program SETI aj oni počítajú s tým, že mimozemšťania používajú technológie podobné tým pozemským – teda vrátane umelého osvetlenia. Takisto je pravdepodobné, že inteligentné tvory, ktoré sa vyvinuli vďaka svetlu z ich najbližšej hviezdy, budú počas noci využívať umelé osvetlenie.

Nájsť nočné osvetlenie na vzdialenej exoplanéte, teda planéte mimo našej slnečnej sústavy, by však rozhodne nebolo jednoduché. Teleskopy by museli byť schopné odfiltrovať veľmi jasné svetlo hviezdy, okolo ktorej exoplanéta obieha. Vzdialené planéty sa totiž podarí nachádzať len vtedy, keď práve prechádzajú popred svoju hviezdu. Jemnými odchýlkami by sa však dali rozlíšiť planéty, na ktorých sa počas noci svieti a na ktorých nie.

Zmerať takéto delikátne odchýlky by dokázali len teleskopy budúcej generácie, no samotnú techniku merania by bolo možné otestovať už teraz na malých planétach pri okraji našej slnečnej sústavy. Loeb a Turner vypočítali, že súčasné najlepšie teleskopy by vedeli rozoznať umelé osvetlenie mesta veľkého ako Tokio na trpasličích planétach v Kuperovom pásme, ako sú Pluto alebo Eris. Testovaním takýchto pozorovaní by sa astronómovia mohli pripraviť na aplikáciu rovnakého postupu, keď sa podarí nájsť obývateľnú exoplanétu s veľkosťou Zeme.

„Je veľmi nepravdepodobné, že by na okraji našej slnečnej sústavy žili mimozemšťania, no princípom vedy je nájsť spôsob, ako to overiť. Pred Galileom si tiež ľudia mysleli, že ťažšie predmety padajú rýchlejšie ako ľahké. On to však overil a zistil, že padajú rovnako rýchlo,“ hovorí Turner. Obaja vedci takisto podotýkajú, že ľudstvo relatívne rýchlo prechádza z rádiového a televízneho vysielania na prenos cez kábel a optické vlákna. Tým sme pre mimozemšťanov ťažšie vypátrateľní. Takže hľadať nočné osvetlenie veľkomiest by nakoniec mohol byť najschodnejší spôsob, ako nájsť domov E. T

1 debata chyba