Praveká Lucy mala spolupútnika

Slávna predchodkyňa moderného človeka Lucy sa delila o svoje územie s dosiaľ neznámym druhom hominida. Dokazuje to nález časti nohy, ktorý nepatrí Lucy, respektíve jej príbuzným druhu Australopithecus afarensis.

30.03.2012 10:13
kosť, chodidlo Foto:
Kosť z chodidla dosiaľ neznámeho predchodcu človeka.
debata

Podľa všetkého v Afare na území súčasnej Etiópie žil ešte aspoň jeden druh predchodcu človeka. Od Lucy sa odlišoval prinajmenšom iným spôsobom chôdze.

Fosíliu časti chodidla sa podarilo nájsť v oblasti nazývanej Burtele ešte vo februári 2009. O skúmaní pozostatkov starých tri až štyri milióny rokov teraz v žurnále Nature informoval prvý autor štúdie Yohannes Haile-Selassie, kurátor antropológie z Prírodovedného múzea v Clevelande. „Sčasti zachovalé chodidlo z Burtele je jasným dôkazom, že Lucy a jej príbuzní neboli jediným druhom hominida, ktorý túto oblasť obýval,“ hovorí Haile-Selassie. „Lucy chodila vzpriamene po dvoch nohách, kým tento druh hominida uprednostňoval lezenie po stromoch.“ Podobne sa pohybovala aj „Ardi“ z druhu Ardipithecus ramidus, ktorá žila pred 4,4 milióna rokov.

Nález časti kostí chodidla je vôbec prvým dôkazom, že vedľa seba na území východnej Afriky žili aspoň dva druhy praľudí, pričom oba sa pohybovali a premiestňovali podstatne rozdielnym spôsobom. Lucy mala relatívne veľké prsty na nohách uspôsobené na chôdzu po nohách so vzpriameným držaním tela. Pračlovek z Burtele mal zase prsty tvarované na lezenie po stromoch podobne ako Ardi.

„Tento nález nás dosť šokoval,“ pripája sa Bruce Latimer z Case Western Reserve University. „Nikdy predtým sme takéto fosílie nevideli.“ Hominid z Burtele mal na nohe veľký palec oddelený od ostatných prstov. Mohol síce chodiť po dvoch, no jeho chôdza musela byť dosť komická, vrávoravá a málo efektívna. Podľa vedcov nedokázal chôdzou prekonať vzdialenosti ako Lucy. Je to však dôkaz, že o vzpriamenú chôdzu sa pokúšalo viacero ľudských predchodcov. Schopnosť chodiť vzpriamene je kľúčový znak, ktorý oddeľuje ľudí od ostatných veľkých ľudoopov. Vedci zároveň vedia, že v dávnej histórii ľudského rodu žili vedľa seba rôzne druhy hominidov, toto je však prvý dôkaz, že to tak bolo už vo veľmi dávnej dobe.

Kosti dosiaľ neznámeho pračloveka sa podarilo nájsť len 50 kilometrov od miesta nálezu Lucy. Vedci však pochybujú, či sa tieto dva druhy spolu stretávali. Asi meter vysoká Lucy totiž dávala prednosť životu na otvorenom priestranstve, kým dosiaľ neznámemu pračloveku z Burtele by sa lepšie darilo v lese. Okrem toho na potvrdenie objavenia nového druhu hominida bude potrebné ešte nájsť fosílie lebky a zubov. To by mohlo napovedať, čím sa títo predchodcovia človeka živili.

debata chyba