Pred 90 rokmi zomrel psychiater Hermann Rorschach

Už umelci Leonardo da Vinci a Sandro Botticelli sa zaoberali myšlienkou, že podľa interpretácie viacznačných obrazov je možné odhaľovať ľudskú psychiku.

02.04.2012 15:00
rorschach Foto:
Rorschach zomrel vo veku 37 rokov na zdravotné komplikácie spôsobené prasknutím slepého čreva.
debata (4)

Prvým, kto takú metódu systematicky opísal, bol však až v roku 1921 švajčiarsky psychológ a psychiater Hermann Rorschach, ktorý zomrel 2. apríla 1922.

Takzvaný Rorschachov test, ktorý skúma ľudské podvedomie na základe atramentových škvŕn, je dodnes jednou z najpoužívanejších psychologických metód analýzy osobnosti, napríklad v súdnom lekárstve, a rozšírený je po celom svete.

Rorschach sa narodil 8. novembra 1884 v Zürichu. Zaujímal sa o maliarstvo, ale nakoniec sa rozhodol pre medicínu, ktorej štúdium dokončil na Zürišskej univerzite v roku 1909. Rok nato sa oženil so spolužiačkou z medicíny Olgou Stempelinovou z Kazane, s ktorou mal neskôr syna a dcéru, a odsťahoval sa do Ruska. Už v roku 1914 sa však vrátil do Švajčiarska, kde pracoval v nemocnici v Herisau, neskôr ako zástupca riaditeľa.

Svoj test rozboru atramentových škvŕn, na ktorom spolupracoval s Eugenom Bleulerem a Carlom Gustavom Jungom, opísal v roku 1921 v knihe Psychodiagnostika. Už rok nato však vo veku len 37 rokov zomrel na zápal pobrušnice, spôsobený zrejme prasknutím slepého čreva.

Rorschachov test spočíva v predkladaní desiatich kariet – piatich čiernobielych, dvoch čierno-červených a troch farebných. Na nich sú všetky škvrny symetrické podľa vertikálnej osi. Pacient má opísať, čo mu jednotlivé karty pripomínajú. Psychológ potom sleduje okrem iného, či sa pacient zameriava na detaily, či na celok, či má viac asociácií, či len jednu, i ako dlho nad odpoveďou premýšľa. Napríklad osoby racionálne založené uprednostňujú tvar škvŕn, osoby emotívne založené sa najprv zamerajú na farby.

4 debata chyba