Vedci skúmajú, ako ochrániť bunky pred chemoterapiou

Nájsť spôsob, ako chrániť zdravé telesné bunky pred vedľajšími účinkami chemoterapie, ktorá sa používa pri liečbe rakoviny, je cieľom tímu amerických vedcov.

14.05.2012 11:34
krvinky Foto:
Nová liečebná metóda má pred chemoterapiou chrániť kostnú dreň, ktorá produkuje červené a biele krvinky.
debata

Vo výskumnom stredisku rakoviny v Seattli preto skúmajú pacientov s nádorom mozgu a výsledky šetrnejšieho používania chemoterapie zverejnili v odbornom časopise Science Translational Medicine.

Chemoterapeutická metóda je zameraná na ničenie rýchlo sa deliacich rakovinových buniek, ale môže zasiahnuť aj zdravé tkanivo vrátane kostnej drene, ktorá je chemoterapiou veľmi zraniteľná. Telo potom začne produkovať menej bielych krviniek, čím sa zvyšuje riziko infekcie, a tiež menej červených krviniek, čo sa prejavuje zadýchavaním a únavou.

Lekári v Seattli oznámili stanici BBC, že to sú hlavné dôvody obmedzujúce použitie chemoterapie, ktorá musí byť kvôli týmto vedľajším účinkom často ukončená, odložená alebo obmedzená. Doktorka Jennifer Adairová opísala novú terapeutickú metódu, ktorú kolegovia vo Veľkej Británii považujú za úplne novátorský prístup, ako „spoločnú paľbu na rakovinové bunky aj na bunky kostnej drene, pričom tie druhé pred ňou majú ochranný štít, zatiaľ čo tie rakovinové zostávajú bez ochrany“.

Vedci odobrali pacientom kostnú dreň a izolovali z nej kmeňové bunky produkujúce krv. Vstrekli do nich vírus obsahujúci gén schopný chrániť bunky proti preparátom používaným pri chemoterapii a potom ich vrátili do pacientovho tela.

„Pacienti v porovnaní s tými, u ktorých sme nepoužili geneticky modifikované bunky, znášali chemoterapiu lepšie a bez vedľajších účinkov,“ povedal vedúci štúdie profesor Hans-Peter Kiem. Všetci traja pokusní pacienti trpeli gliobastómom, teda najčastejšou formou nádoru mozgu, a všetci žili dlhšie ako 12 mesiacov, čo je priemer u pacientov s touto diagnózou. Jeden je dokonca stále nažive aj 34 mesiacov po liečbe.

„Je to veľmi zaujímavá štúdia a úplne nový prístup k ochrane zdravých buniek v čase rakovinovej liečby. Je potrebné ho vyskúšať na ďalších pacientoch,“ oznámila britská odborníčka na liečbu rakoviny Susan Shortová.

debata chyba