Mladá Slovenka využíva cholesterol na liečbu rakoviny

Ambiciózna mladá vedkyňa z Krompách svojim výskumom alternatívnej liečby rakoviny za pomoci molekúl cholesterolu zaujala aj v zahraničí. Verí, že v budúcnosti sa jej podarí využiť veľký potenciál, ktorý nová terapia prináša.

08.06.2014 07:00
krv, výskum, skúmavka, laboratórium Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Mladí slovenskí študenti sa snažia presadiť vo svete vedy. Aj napriek často negatívne skloňovanému stavu vedy na Slovensku k tomu tie najlepšie predpoklady. Kristína Uličná z Krompách, ktorá sa v polovici mája zúčastnila súťaže Intel ISEF, zaujala odbornú porotu svojim projektom na liečbu rakoviny. “V mojom projekte sa snažím zlepšiť terapiu, ktorá sa dnes využíva na liečbu rakoviny. Na prenos liečiv k rakovinovým bunkám využívam takzvaný zlý cholesterol.” Do molekúl Kristína vkladá liečivo, ktoré je aktívne na svetlo. Liečivo pod účinkami svetla transformuje energiu na tkanivový kyslík a tým pádom pomáha ničiť tumor.

Výskumný projekt Kristíny Uličnej z Krompách... Foto: Tomáš Švec
Kristína Uličná, LDL, cholesterol, Intel ISEF Výskumný projekt Kristíny Uličnej z Krompách zaujal aj porotu na súťaži Intel ISEF.

Projekt, za ktorým sa vraj skrýva veľký potenciál
Napriek tomu, že podobných projektov existuje vo svete medicíny už niekoľko, Kristína sa rozhodla pre ojedinelý krok. Navrhla modifikovať molekuly zlého cholesterolu tak, aby dokázali liečivo dopraviť presne tam, kde je to potrebné. Štandardná liečba rakoviny má deväť krokov. Po tom, čo je pacientovi diagnostikované toto ochorenie, je mu odobraná vzorka krvi, pomocou ktorej je možné zistiť akú má hladinu cholesterolu. “Z takejto vzorky krvi následne vieme izolovať molekuly cholesterolu a vybaviť ich liečivom. Pomocou takýchto “cholesterolových prenášačov” následne vieme nasmerovať liečivo presne tam, kam je to potrebné,” dopĺňa ambiciózna gymnazistka. “Som si istá, že môj výskum má veľký potenciál, ktorý je potrebné rozvíjať. Ak sa mi v budúcnosti podarí nájsť inštitúciu, ktorá mi bude ochotná pomôcť, verím, že budem môcť posunúť liečbu rakoviny ďalej.”

Na liečbu rakoviny môže pomôcť aj zlý cholesterol
Keď sa už fotoaktívne liečivo v tumore nachádza, je aktivované svetlom. “Týmto spôsobom sme schopní postupovať v cielenej fotodynamickej terapii, ktorá predstavuje bežný spôsob liečenia rakoviny vo vyspelých krajinách.” Samotná terapia je údajne univerzálna pre väčšinu typov rakoviny, pri ktorých vzniká v tkanive akási hrčka. Pri rakovine hrtana, kedy odumiera tkanivo, ju ale nie je možné použiť.

Kristína plánuje svoj projekt v budúcnosti ďalej rozvíjať. “Rada by som pokračovala vo výskume aj na bunkovej úrovni, keďže v súčasnosti sa ním zaoberám len na úrovni molekúl. Takisto by som chcela zistiť, či sú bunky v ľudskom tele aj reálne schopné prijať bunky prenášajúce liečivo. Navyše plánujem projekt rozšíriť o výskum nie len na zlom ale aj na takzvanom dobrom cholesterole.” Vďaka tomu, že fotodynamická terapia sa už dnes používa, existuje predpoklad, že by takýto projekt mohol v praxi fungovať. Cholesterolové prenášače sa v praxi využívajú taktiež, no v súčasnosti vraj neexistuje štúdia, ktorá by tieto dve metódy kombinovala a poskytovala vysokú účinnosť samotnej liečby.

zväčšiť Slovenský tím mladých vedcov na súťaži Intel... Foto: Intel
intel isef 2014, michaela brchnelová Slovenský tím mladých vedcov na súťaži Intel ISEF 2014 v americkom Los Angeles.

Záujem o výskum študentky z Krompách majú aj v zámorí
Mladá študentka, ktorá už tretí rok spolupracuje s katedrou biofyziky na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, plánuje svoj výskum rozvíjať najmä v zahraničí. “V Spojených štátoch som získala kontakt na firmu, ktorá sa venuje výlučne fotodynamickej terapii.” Profesor z prestížnej Massachusetts Institute of Technology Kristíne navrhol účasť v programe, ktorý najlepším študentom poskytuje možnosť stáže. Po gymnáziu má však Kristína namierené na King’s College London, kde ju medzičasom prijali.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #cholesterol #liečba rakoviny #Intel ISEF #Kristína Uličná