Ako určiť výšku človeka z DNA?

Polícia bude mať možno už čoskoro v rukách novú metódu, pomocou ktorej pre ňu bude ľahšie dolapiť páchateľov trestných činov. Vedci totiž skúšajú prísť na to, ako z analýzy DNA zistiť, aký je človek vysoký. Ak teda vyšetrovatelia nájdu na mieste činu genetické stopy, budú mať oveľa presnejšiu predstavu o tom, po kom majú pátrať.

07.10.2014 15:00
debata

Skupina expertov skúma genetické mutácie, ktoré určujú, do akej výšky daný jedinec dorastie. Hoci gény zodpovedné za telesnú výšku sú známe už dlhšie, dal sa z nich vzrast predpovedať len približne. Teraz však odborníci odhalili spôsob, ako odhad výšky na základe konkrétnych genetických mutácií spresniť.

„O niekoľko rokov bude možné vziať vzorku DNA z miesta činu a povedať polícii, akú má podozrivý výšku alebo ju aspoň pomerne presne odhadnúť,“ opísal výhody spresnenej analýzy profesor Tim Frayling z univerzity v anglickom Exeteri.

Vedci svoje závery zverejnili v odbornom časopise Nature Genetics. Vychádzali pritom z genetických údajov zozbieraných od 250-tisíc ľudí a identifikovali 700 genetických variácií, ktoré podľa nich výšku ovplyvňujú. Vďaka tomu vraj budú schopní okrem iného upokojiť rodičov, ktorí majú starosti s malým vzrastom svojich detí, a povedať im, či ich potomok ešte vyrastie. Pomôže to aj pri liečbe chorôb, ktoré s telesným vzrastom súvisia, ako je napríklad osteoporóza či srdcové choroby.

debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #DNA #vyšetrovatelia #stopy