Vírus HIV podľa vedcov stráca silu

Vírus HIV, ktorý je pôvodcom choroby AIDS, v poslednom čase stráca svoj smrtiaci potenciál, je menej nebezpečný a menej infekčný. K tomuto záveru dospela vo svojej najnovšej štúdii skupina imunológov z univerzity v Oxforde.

18.12.2014 13:00
vírus, HIV, AIDS Foto:
Ilustračné foto.
debata

V nej vedci vyšli z pozorovania viac ako dvetisíc nakazených afrických žien a okrem iného zistili, že vírusu trvá oveľa dlhšie, kým v tele spustí chorobu. Odborníci zdôrazňujú, že prílišný optimizmus nie je na mieste.

„Vírus je teraz čím ďalej pomalší, čo sa týka naštartovania choroby, a to ho pomôže vymiesť,“ povedal pre server BBC vedúci vedeckého tímu, profesor Philip Goulder. Zároveň varoval, aby to ľudia nepovažovali za dôkaz toho, že vírus už nie je nebezpečný. „Bolo by nadnesené hovoriť, že HIV úplne stratil silu – stále ide o vírus, ktorý rozhodne nechcete mať,“ upozornil expert.

Podľa niektorých virológov sa v budúcnosti môže stať, že vírus bude takmer neškodný. Goulderov tím pracoval v Botswane a Juhoafrickej republike, ktoré patria ku krajinám s najväčším počtom chorých AIDS. Svoje závery publikoval v poslednom vydaní odborného periodika National Academy of Sciences (PNAS).

Na svete je teraz 35 miliónov ľudí s vírusom HIV, ktorý spôsobuje ťažké poškodenie imunitného systému. Na chorobu stále nie je k dispozícii žiadny liek, známe preparáty dokážu jej nástup len spomaliť alebo zmierniť príznaky. Dosiaľ jej podľahlo 40 miliónov ľudí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika #vírus #vedci #HIV #AIDS #choroby