Múka z hmyzu (predovšetkým svrčkov a kobyliek) najrôznejších odtieňov od žltej po hnedú, cestoviny z mikrorias zelenomodrej farby a sušené či naložené medúzy sú prvými kandidátmi na nové pokrmy, ktoré sú výdatnými zdrojmi proteínov.
„Sú to potraviny v západnom svete nové, ale už dávno rozšírené na východe Ázie a v Latinskej Amerike,“ konštatuje Graziella Zittelliová z Inštitútu pre výskum ekosystémov pri talianskej Národnej rade pre výskum (CNR).
„Napríklad riasy boli známe už Aztékom. Prirodzene sme schopní odlíšiť prípadné toxické druhy a pracujeme len s tými, ktoré sú na konzumáciu bezpečné. Morské riasy majú vysokú nutričnú hodnotu a niektoré druhy sú bohaté na polynenasýtené mastné kyseliny, ktoré prospievajú mozgu a srdcu,“ zdôrazňuje.
Výživný je aj hmyz, predovšetkým svrčky a kobylky, ktorých nutričná hodnota sa líši podľa toho, ako sú vyvinuté. Platí to aj pre larvy chrobákov, ktoré majú iné množstvo proteínov a minerálnych solí ako dospelé jedince. Z hmyzu sa vyrába predovšetkým múka, ktorá by mohla v krátkom čase nahradiť rybiu múčku v potrave pre zvieratá.
„Riasy možno pestovať a medúz vhodných na konzumáciu je v moriach veľa,“ hovorí Antonella Leoneová z Inštitútu potravinovej produkcie pri CNR. Medúzy by preto mohli byť jedlom budúcnosti. Okrem iného sú bohaté na látky pôsobiace ako prevencia proti rakovine prsníka.