Vakcína na maláriu pre deti dostala zelenú

Vo svete malárii každý rok podľahne okolo 584-tisíc ľudí z čoho väčšina sú deti do päť rokov. Práve pre ne je určená vôbec prvá vakcína proti tomuto ochoreniu, ktorá získala súhlas od Európskej lekárskej agentúry. Tá posudzuje bezpečnosť a účinnosť nových vakcín a liekov.

29.07.2015 11:01
malária Foto:
Malária je nebezpečná najmä pre malé deti a dosiaľ proti nej neexistovala vakcína. Dôležitou prevenciou však naďalej zostávajú sieťky proti komárom.
debata

Vakcína bude určená výhradne pre deti prevažne zo subsaharskej Afriky a nebude sa predávať turistom. Injekciu Mosquirix vyvinula spoločnosť GlaxoSmithKline, ktorá neuviedla jej cenu, ale sľúbila, že ju bude predávať bez nároku na zisk.

Mosquirix, inak známa aj ako RTS,S vakcína, je prvou na svete, ktorá bojuje proti tejto tropickej parazitickej infekcii. Vyvíjali ju tridsať rokov. „Je to veľmi dôležitý moment. Na tejto vakcíne som pracoval 30 rokov a je to pre mňa ako splnený sen,“ povedal pre BBC News Ripley Ballou z GSK. Výhodou tejto vakcíny je aj to, že zároveň zaočkuje dieťa aj proti žltačke typu B.

Nie je to však stopercentne účinná vakcína a má viaceré obmedzenia. Začiatkom tohto roka boli zverejnené výsledky klinických testov v siedmich afrických krajinách. A neboli úplne jednoznačné. Vakcína poskytuje najlepšiu ochranu pre deti od päť do 17 mesiacov, ktoré dostali počas troch mesiacov tri dávky a vo veku 20 mesiacov ešte jednu dodatočnú injekciu. U nich klesli prípady ťažkého ochorenia na maláriu o tretinu počas štyroch rokov. Testy zároveň ukázali, že štvrtá dodatočná dávka je nevyhnutná, lebo vakcína časom stráca na sile a stáva sa neúčinnou. Bohužiaľ, vakcína nedokáže ochrániť úplne najmenšie deti do veku päť mesiacov.

Ďalším nedostatkom je, že vakcína sa nemôže aplikovať spolu s ďalšími vakcínami vo veku šiestich, desiatich a štrnástich týždňov. To predstavuje ďalšie logistické náklady na jej využitie. Zároveň musí dieťa dostať všetky štyri dávky, inak je efekt vakcíny prakticky nulový.

Na druhej strane, aj čiastočne účinná vakcína bude pre africké deti prínosom. Ako sa hovorí, lepšie ako nič.

Na vývoji vakcíny sa podieľala aj nezisková organizácia PATH, ktorá je financovaná Nadáciou Billa a Melindy Gatesovcov. Tá pomáhala najmä pri jej testovaní na 16-tisíc deťoch z Burkiny Faso, Gabonu, Ghany, Kene, Malawi, Mozambiku a Tanzánie. „Dnešný deň predstavuje vedecký míľnik pre naše partnerstvo v dlhoročnej práci pri vývoji vakcíny. Stále však treba ešte urobiť niekoľko krokov predtým, ako sa vakcína dostane k africkým deťom, ktoré ju potrebujú najviac,“ uviedol Steve Davis z PATH.

Maláriu prenášajú moskyty a vakcína funguje tak, že pomáha imunitnému systému v počiatočných fázach ochoreniach po tom, čo sa parazit Plasmodium falciparum dostane do krvného obehu dieťaťa. Vedci veria, že Mosquirix je prvým výrazným posunom vpred vo vývoji oveľa účinnejších vakcín proti malárii v nasledujúcich rokoch.

O tom, či sa začne s používaním Mosquirixu v Afrike, rozhodne v októbri Svetová zdravotnícka organizácia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Malária #vakcína #Európska lekárska agentúra