Štúdia zverejnená v časopise Nutrition & Diabetes ukázala, aké účinky má extra panenský olivový olej (talianski vedci použili olej pochádzajúci z provincie Viterbo) v prevencii a liečbe tejto choroby.
Jedna desaťgramová dávka extra panenského olivového oleja denne má podľa nich účinok ako ústne podávané antidiabetikum a má podobné mechanizmy ako lieky novej generácie. To sú inkretíny, prírodné hormóny produkované v črevách, ktoré znižujú koncentráciu glukózy v krvi. Extra panenský olivový olej zvyšuje množstvo inkretínov v krvi.
Výsledky výskumu ukázali, že „tekuté zlato“ znižuje glykémiu a zvyšuje inzulinémiu zdravých pacientov. Tým otvára zaujímavé perspektívy využitia pre pacientov s cukrovkou, u ktorých môže byť glykémia po jedle značne vysoká a potenciálne nebezpečná pre srdcový a obehový systém. Doteraz publikované štúdie na túto tému nikdy neozrejmili mechanizmus pôsobenia oleja na metabolizmus glukózy.
Vedci sledovali na poliklinike Umberta I. v La Sapienze glykemický a lipidický profil 25 zdravých osôb, ktorým podávali dávku desiatich gramov olivového oleja v typicky stredomorskom jedle.
V prvej časti výskumu podávali sledovaným osobám pokrmy, v ktorých olivový olej nebol prítomný. V druhej časti im, naopak, podávali jedlá s extra panenským olivovým olejom. Glykemický a lipidický profil analyzovali pred jedlom a dve hodiny po jedle.
Výsledky ich bádania ukázali, že dve hodiny po jedle osoby, ktorým bol olivový olej podávaný, mali výrazne nižšie hodnoty glykémie a vyššie hodnoty inzulinémie. Navyše u nich bolo zistené výrazné zníženie sérového cholesterolu. Aj v porovnaní so slnečnicovým olejom zlepšovala stredomorská strava s olivovým olejom stav glykémie a cholesterolu po jedle.
„Následne boli uskutočnené pokusy na skupine diabetikov a už prvé výsledky sú povzbudivé,“ konštatovali vedci. „V tretej fáze štúdie bude zdokonalená terapia s použitím extra panenského olivového oleja, ktorá bude môcť pacientom s cukrovkou ponúknuť prírodnú alternatívu bez vedľajších účinkov,“ zdôraznili talianski výskumníci.
„Získané údaje sú užitočné na to, aby sme pochopili mechanizmus, ako olivový olej pomáha predchádzať cukrovke,“ vysvetlil Francesco Violi. Redukcia glykémie a cholesterolu po jedle otvára nové cesty pre využitie tohto oleja v diéte, s cieľom predchádzať kardiovaskulárnym komplikáciám plynúcim z aterosklerózy.
„Nedávne štúdie ukázali, že zvýšenie hladiny glukózy a cholesterolu po jedle je potenciálne nebezpečné pre pacientov s rizikom aterosklerotických komplikácií. Zníženie tejto hladiny by prinieslo celkový prospech,“ povedal Violi.