Prečo sú niektorí seniori činorodí?

Mary Helen Abbottová si maľuje pery žiarivo ružovým rúžom, príležitostne si dopraje cigaretku, zbiera všetky klebety z domova dôchodcov a na hodiny vo fitnescentre si oblieka kratučkú sukienku. Má sedemdesiatsedem rokov. Pani Abbottová je tým, čo vedci označujú ako "supersenior". Zúčastňuje sa na výskume, ktorý má odhaliť tajomstvo, ako si udržať čulého ducha a zdravie aj vo vysokom veku.

09.11.2015 14:00
senior, dôchodca Foto:
Seniori s aktívnym životným štýlom si dlhšie udržia jasnú myseľ. Ilustračné foto.
debata

Zatiaľ čo niektorí bádatelia hľadajú lieky, ktoré by dokázali stareckú demenciu liečiť alebo jej predchádzať, iní, ako neuropsychológ David Loewenstein z Miamskej univerzity na Floride, sa zaujímajú o osoby, ktoré táto choroba nepostihuje.

„Skúmam Alzheimerovu chorobu. Ale ak chceme preniknúť do tajomstva mozgu, musíme tiež vedieť, prečo niektoré osoby starnú bezproblémovo,“ vysvetľuje Loewenstein. Americký Národný ústav pre zdravie preto financuje päťročnú štúdiu týkajúcu sa osôb od 63 do sto rokov bez diagnostikovanej demencie.

Loewenstein cituje štúdie, ktoré ukázali, že zhruba tretina osôb starších ako 85 rokov trpí demenciou. U ďalšej tretiny osôb starších 85 rokov bola pitvou odhalená prítomnosť „hrčiek“ v mozgu, hoci tieto osoby boli zaživa v dobrej forme. „Ako mohli tieto osoby normálne žiť? Na to veda zatiaľ nedokáže odpovedať. To je práve to, čo sa snažíme zistiť,“ hovorí Loewenstein. Zo stovky osôb zúčastňujúcich sa na jeho štúdii žije viac ako štyridsiatka v East Ridge. Je to vlastne taká dedinka dôchodcov s pávmi prechádzajúcimi sa medzi palmami, golfovými vozíkmi uprostred bezchybne udržiavaných zelených plôch a radom domčekov rozdelených na apartmány. Pobyt tam nie je žiadnou lacnou záležitosťou. Za to, aby sa tam ľudia mohli usadiť, musia zaplatiť 111-tisíc dolárov a mesačné nájomné je 2700 dolárov.

Krátko po svojom príchode pred siedmimi rokmi sa bývalá učiteľka z materskej školy, osemdesiatpäťročná Gwen Northová, ktorej by mnohí tipovali o desať rokov menej, začala starať o tamojší butik. „Pracujem asi šesť dní v týždni,“ hovorí. Spolu s manželom, 86-ročným Artom, sa podrobili testom pamäti a poskytli vzorky kostnej drene na zistenie biologických známok starnutia. Dokonca sa rozhodli darovať po smrti mozog vede. Čo ich teda udržuje mladých?

„Sme proste aktívni a asi máme dobré gény,“ hovorí Gwen. „Stále pracujeme a mám ženu,“ dodáva Art. Vedecké zistenia ich slová potvrdzujú. „Už dlho vieme, že sa ľuďom, ktorí pracujú, darí lepšie než tým, ktorí už nepracujú,“ uviedla Laura Carstensenová z výskumného centra Stanfordovej univerzity. K dobrému starnutiu prispieva aj pravidelné cvičenie a stredomorská diéta: veľa ovocia a zeleniny, zemiakov, cereálií, olivového oleja či rýb.

„Štúdie ukázali, že ľudia s bohatým životom plným aktivít stimulujúcich poznávacie funkcie a so sociálnymi väzbami majú menšie riziko demencie,“ zdôrazňuje Loewenstein. Významným faktorom je aj finančná situácia. Mnoho obyvateľov East Ridge má vyššie vzdelanie a sú to belosi. Sporili, dobre investovali a využili „boom“ na trhu s nehnuteľnosťami. Chudobní sú väčšinou viac vystavení neblahým sprievodným javom starnutia.

debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #starecká demencia