Na egyptských pyramídach objavili tajomné teplotné anomálie

Na pyramídach v Gíze vedci a architekti objavili „termálne anomálie". V troch priľahlých kameňoch na spodku pyramídy ich našli pomocou infračervených termálnych kamier a ďalších prístrojov, ako je muónová rádiografia a trojrozmerná počítačová rekonštrukcia.

11.11.2015 10:39
Egypt, pyramídy, objav Foto: ,
Minister pamiatok Mamduh al-Damati ukazuje na tri kvádre, ktoré majú výrazne rozdielnu teplotu ako susedné.
debata

Vedci zatiaľ nevedia povedať, prečo sa tam táto teplotná anomália nachádza. Predbežné hypotézy hovoria o skrytých tajných miestnostiach v pyramíde, vnútornom prúdení vzduchu alebo o použití rozličných stavebných materiálov.

Najvýraznejšiu anomáliu vykazuje najväčšia Chufuova (Cheopsova) pyramída, uviedlo ministerstvo pre pamiatky. Na niektorých kamenných blokoch vedci namerali teploty až o šesť stupňov vyššie ako na susedných kvádroch. „Obzvlášť pôsobivú" teplotnú anomáliu zaznamenali na troch susedných kameňoch pri päte východnej časti Chufuovej pyramídy.

Termálny prieskum pyramíd sa konal dva týždne počas všetkých častí dňa, keď slnko stavebné kamene pyramíd rozlične ohrieva. Teplotné skenovanie egyptských pamiatok bude pokračovať až do konca roka 2016. Na neinvazívnom prieskume pracujú výskumníci z Egypta, Francúzska, Kanady a Japonska. Rozdiely našli na všetkých skúmaných pyramídach. „Kamene v prvom stupni pyramídy sú všetky rovnaké, no jeden rozdiel vo formácii sa tam predsa len nachádza," povedal egyptský minister pamiatok Mamduh al-Damati. Teplotné anomálie sa však podarilo nájsť aj v hornej polovici veľkej Chufuovej pyramídy.

Gízske pyramídy ležia na okraji egyptskej metropoly Káhiry a sú hlavným lákadlom miestneho turistického ruchu. Postavené boli v období štvrtej dynastie v 3. tisícročí pred naším letopočtom.

Súčasné káhirské predmestie je lokalitou najväčších egyptských pyramíd – Veľkej pyramídy faraóna Chufua a Rachefovej pyramídy, stredne veľkej Menkaureovej pyramídy, niekoľkých „pyramíd kráľovien" a Veľkej sfingy. Pri vrchole Rachefovej pyramídy sa zachoval originálny leštený vápencový obklad. Pyramída sa zdá vyššia ako susedná vďaka vyvýšenej polohe jej základne. Pohrebisko bolo cieľom turistov už v staroveku a stalo sa ešte viac známym vďaka Antipatrovi zo Sidónu, ktorý pyramídy zaradil medzi sedem divov sveta. Je to jediný div, ktorý sa dožil súčasnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #pyramídy #Gíza #teplotné anomálie