Americká akadémia vied obhajuje geneticky upravené potraviny

Prominentná americká vedecká inštitúcia sa postavila za geneticky upravované potraviny, ale varovala, že predpovede ich propagátorov o riešení problémov s hladom nie sú opodstatnené.

23.05.2016 13:00
kukurica Foto:
Geneticky upravené plodiny nie sú pre laika na prvý pohľad rozpoznateľné.
debata (23)

Podľa vyhlásenia americkej Národnej akadémie vied, strojárstva a medicíny (NAS) geneticky upravené potraviny neohrozujú zdravie ľudí ani životné prostredie. Vďaka novým genetickým technikám sa podľa amerických vedcov stiera rozdiel medzi upravenými a prírodnými potravinami. Kompetentné úrady by sa preto mali zamerať skôr na bezpečnosť konečného produktu, ako na proces jeho tvorby. Špeciálne označenie geneticky upravených potravín nie je podľa NAS potrebné z bezpečnostných dôvodov, ale je odôvodnené s ohľadom na sociálne a kultúrne aspekty.

„Výskumný výbor prišiel k záveru, že sa nenašli žiadne rozdiely medzi geneticky upravenými a prírodnými potravinami, ktoré by naznačovali vyššie riziko pre ľudské zdravie,“ vyhlásil na tlačovej konferencii vo Washingtone šéf výskumného tímu Fred Goul. Očakávania vyššej úrody sa však nenaplnili.

NAS je uznávanou vedeckou inštitúciou, ktorú v roku 1863 založil prezident Abraham Lincoln. Súčasťou neštátnej, neziskovej inštitúcie sa v 20. storočí stali aj akadémie strojárstva a medicíny.

Kritici geneticky modifikovaných potravín s obsahom správy nesúhlasia. Sťažujú sa, že výskum financovala americká biotechnologická firma a jej autormi sú údajne zaujatí vedci. Podľa Marion Nestleovej z Newyorskej univerzity štúdia ukázala, ako málo je o geneticky modifikovaných potravinách známe. „Ak mala táto štúdia ukončiť diskusiu, tak sa to nepodarilo,“ dodala.

Geneticky modifikované potraviny sú predmetom sporov medzi USA a Európskou úniou pri rokovaní o dohode TTIP o voľnom obchode. Spojené štáty napádajú európske princípy ochrany spotrebiteľov, ktoré obyvateľov EÚ chránia pred geneticky modifikovanými potravinami či mäsom s rastovými hormónmi. Rokovania o TTIP sú podľa mnohých zainteresovaných inštitúcií netransparentné a aj preto strácajú verejnú podporu.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #geneticky modifikované potraviny