Obezita závisí aj od úrovne kontroly v práci

Tendencia k naberaniu kilogramov navyše je spojená okrem iného aj s tým, aký stupeň zodpovednosti máme v zamestnaní. Ten, kto má moc rozhodovať, má sklony k priberaniu, a ten, kto môže slobodne využívať svoje schopnosti, zase k chudnutiu.

10.10.2016 16:00
obezita, depresia, tučný muž, priberanie,... Foto:
Pracujúci, u ktorých prevažuje kontrola nad rozhodovaním, ktorí majú väčšiu moc nad ostatnými, sú zaoblenejší.
debata (2)

Kilogramy navyše sú nepochybne výsledkom zlého stravovania a sedavého životného štýlu, ale súvisia aj s takými faktormi, ktoré si často neuvedomujeme. Na vine môže byť aj povaha zamestnania, ako to ukázal jeden austrálsky výskum, uverejnený v časopise Social Science and Medicine. Podľa údajov, ktoré získal tím psychológov z austrálskej Adelaidskej univerzity, sa ukázalo, že ten, kto má zamestnanie zahŕňajúce právomoc rozhodovať, máva častejšie nadváhu než ten, kto má kontrolu nad svojimi povinnosťami a môže využívať vlastné schopnosti.

Tieto výsledky bolí získané analýzou vzorky asi 500 mužov a žien, robotníkov i zamestnancov. Okrem údajov týkajúcich sa výšky, váhy, obvodu pásu a indexu telesnej hmotnosti (BMI) používali autori štúdie tiež dotazník, prostredníctvom ktorého zisťovali psychickú a sociálnu charakteristiku práce, vyhodnocovali, kedy je stresujúca, ale tiež aký dáva priestor pre osobnú kontrolu.

„Tradične je práca založená na úlohách považovaných za stresujúce a má tiež účinky, ktoré môžu čiastočne okliešťovať možnosť vykonávať rôzne formy kontroly nad vlastnou prácou, prípadne nad prácou druhých,“ vysvetľuje autor výskumov Christopher Bean. „Všeobecne ide o dva druhy kontroly alebo možnosti slobodne využívať vlastné schopnosti vo svojej práci, teda tešiť sa istej samostatnosti či mať možnosť rozhodovať. Tieto dva spôsoby vykonávania kontroly sú zvyčajne hodnotené spoločne, pokiaľ ide o ich pôsobenie na zdravie človeka. My sme ich chceli oddeliť a zistili sme, že sú pevne spojené s hmotnosťou, a predovšetkým že tieto dva druhy kontroly majú každý úplne iné vplyvy na sklon priberať na váhe,“ dodal.

Teda ten, kto môže mať taký stupeň kontroly v zamestnaní, že môže slobodne využívať vlastné zručnosti a schopnosti, má nižší index telesnej hmotnosti a menší objem v páse. Pracujúci, u ktorých prevažuje kontrola nad rozhodovaním, ktorí majú väčšiu moc nad ostatnými, sú zaoblenejší. To je signál na to, že aj v úrade možno niečo urobiť proti epidémii nadváhy a obezity.

„Vo vzťahu k faktorom, ktoré prispievajú k priberaniu kilogramov a udržiavaniu obezity, hrá práca nepochybne okrajovú úlohu, najmä pokiaľ ide o oveľa závažnejšie faktory, ako je strava a fyzická aktivita. Zamestnanie však v živote mnohých ľudí zaberá prednostné postavenie, pre ktoré môže mať akumulácia tuku význam. Naše zistenia treba ešte potvrdiť, ale ak sa s istotou preukážu, bolo by užitočné študovať na pracovisku spôsoby, ktoré by mohli prispieť k obmedzeniu obezity, a prehodnotiť spôsob kontroly, ktorú má každý pracovník,“ uzatvára Christopher Bean.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #zamestananie #obezita