Pôrody cisárskym rezom ovplyvňujú evolúciu

Počet pôrodov cisárskym rezom sa môže v budúcnosti zvyšovať. Podľa vedcov už teraz vidieť, ako tieto zákroky ovplyvňujú evolúciu, a čím viac sa ich vykoná v súčasnosti, tým viac ich bude potrebné urobiť na budúcich matkách. Gén "úzkej panvy" sa totiž údajne prenáša z rodičiek na dcéry.

13.12.2016 12:00
pôrodnica, deti, novorodenci Foto:
Počet detí narodených cisárskym rezom zhruba za polstoročie vzrástol o 20 percent.
debata

V súčasnosti čoraz väčší počet matiek pre úzku panvu potrebuje operáciu, aby mohli porodiť, zistila nová štúdia. Vedci podľa nej odhadujú, že sa počet prípadov, keď sa dieťa nedokáže pretiahnuť pôrodnými cestami, zvýšil z 30 na každých 1¤000 pôrodov v 60. rokoch na súčasných 36 na každých 1¤000 pôrodov. To je nárast až o 20 percent. V minulosti by sa tieto gény úzkeho panvového hrdla z matky na dieťa nepreniesli, pretože by obe zomreli pri pôrode.

Rakúski vedci, ktorí štúdiu urobili, odhadujú, že tento trend bude pokračovať, nie však do tej miery, že by nechirurgické pôrody úplne vymizli. Podľa doktora Philippa Mitteröckera z odboru teoretickej biológie Viedenskej univerzity ide o jednu z nezodpovedaných otázok v oblasti pochopenia ľudskej evolúcie. „Prečo je počet problémov pri pôrode, a predovšetkým toho, čomu hovoríme fytopelvický nepomer – teda v podstate to, že dieťa neprejde pôrodnými cestami matky – taký vysoký?“ pýta sa Mitteröcker. „Bez moderných lekárskych zásahov boli podobné problémy často smrteľné, a to je z hľadiska evolučnej perspektívy spôsob selekcie. Ženy s veľmi úzkou panvou by pred 100 rokmi neprežili pôrod. Teraz prežijú a odovzdajú svoje gény úzkej panvy svojim dcéram,“ dodal.

Evoluční antropológovia si dlho kladú otázku, prečo sa v priebehu rokov ľudská panva nerozšírila. Hlava ľudského bábätka je veľká v porovnaní s ostatnými primátmi, čo znamená, že zvieratá, ako sú napríklad šimpanzy, môžu porodiť relatívne ľahko.

Vedci navrhli matematický model s využitím údajov od Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) a ďalších veľkých štúdií o pôrodnosti. A objavili v nich protichodné evolučné sily. Jednou z nich je trend väčších novorodencov, ktorí sú zdravší. Ale ak budú novorodenci príliš veľkí, potom pri pôrode uviaznu v pôrodných cestách, čo by malo katastrofálne následky pre matku i dieťa – a ich gény by ďalej nepokračovali.

„Jedna strana tejto selektívnej sily – trend menších novorodencov, ktorým nehrozí, že uviaznu v pôrodných cestách – vďaka cisárskym rezom vymizol,“ uviedol Mitteröcker. „Naším cieľom však nie je kritizovať lekárske zákroky,“ citovalo ho BBC. „Len chceme upozorniť na to, že majú vplyv na evolúciu ľudí,“ dodal Mitteröcker.

Podľa odhadov vedcov predstavoval celosvetový počet prípadov, keď dieťa bolo príliš veľké na to, aby prešlo pôrodnými cestami, asi tri percentá. To je tých spomínaných 30 na každých 1¤000 pôrodov. Počas posledných 50 až 60 rokov sa tento pomer zvýšil na 3,3 až 3,6 percenta. Akokoľvek sa môže tento nárast zdať malý, v pomere k pôvodnému počtu ide o 10– až 20-percentný nárast, ktorý spôsobil evolučný efekt. „Otázkou teraz je, čo sa stane v budúcnosti,“ dodal Mitteröcker. „Ja očakávam, že tento evolučný trend bude pokračovať, ale len pomaly. Existujú určité hranice, takže si nemyslím, že by sa jedného dňa väčšina detí rodila cisárskym rezom.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #evolúcia #cisársky rez