Vakcína priniesla úľavu, hovoria zdravotníci zo Slovenska a Čiech, žijúci v USA

Obe dávky vakcíny proti covidu-19 dostalo v Spojených štátoch viac ako 1,5 milióna ľudí. Sú medzi nimi aj traja zdravotníci z Česka a Slovenska, ktorí tento týždeň v rozhovoroch s ČTK popísali, že s rozhodnutím nechať sa očkovať nijako neváhali.

16.01.2021 18:44
Očkovanie / Vakcína / Koronavírus / Covid / Foto: ,
debata (16)

Oni aj ich kolegovia vraj príchod vakcín vnímali ako značnú úľavu, najmä kvôli strachu, že koronavírusom nakazia niekoho zo svojich blízkych.

„Celý čas trpím desom a hrôzou, že to niekomu dám,“ povedala česká zdravotná sestra Silvia Sauvé, ktorá pracuje na jednotke intenzívnej starostlivosti v nemocnici neďaleko Seattlu. Od marca vraj nezažila jediný deň, kedy by na jej pracovisku nebol pacient s covidom-19. Hoci si je vedomá toho, že zatiaľ nie je jasné, či očkovanie spoľahlivo zabraňuje aj prenosu vírusu SARS-CoV-2, svoju vakcináciu označila za „velikánsku úľavu“.

Podobné pocity popisoval tiež intervenčný kardiológ Martin Fejka, ktorý roky pôsobí v meste Denver v Colorade a na druhé očkovanie šiel už 6. januára. „Väčšina zamestnancov to cítila ako úľavu, že je vakcína konečne dostupná a že v priebehu niekoľkých týždňov bude riziko nižšie… Ten strach o blízkych je v popredí, keď vykonávate túto prácu. My to berieme ako určitú profesionálnu požiadavku na nás, že sme v určitom riziku, ale vystaviť tomuto riziku blízkych je dosť ťažké a človek na to stále myslí,“ povedal rodák z východného Slovenska.

Martina Němcová dostala druhú dávku vakcíny rovnako ako Sauvé 11. januára. Sestrička z Česka žijúca neďaleko New Yorku na jar prežila ťažké týždne v prvej línii boja proti pandémii a na konci jesene sa za nového rozmachu nákazy rysoval jej návrat na urgentnú starostlivosť. Na jednej strane to vraj brala ako logické a praktické riešenie, zároveň ale pociťovala strach a zlobu. „Do toho všetkého prišla vakcína. Akékoľvek pochybnosti o vedľajších účinkoch išli bokom,“ povedala.

Němcová, Sauvé aj Fejka boli zaočkovaní vakcínou od firmy Pfizer a nikto z nich nemal vážnejšie vedľajšie účinky. Ich kolegovia podľa nich hlásili maximálne bolesti svalov, únavu či horúčku a neschopnosť práce na jeden až dva dni. „Nikto nezomrel ani neomdlel,“ vtipkovala Němcová.

Všetci traja si tiež pochvaľovali organizáciu očkovania, na ktoré sa objednávali v elektronických rezervačných systémoch. „Všetci, kto s vakcináciou súhlasili, už ju dostali… Bolo to organizované centrálne priamo cez vedenie nemocnice a vedenie nemocnice potom zabezpečilo príjem vakcíny, uskladnenie podľa požiadaviek a aj personál, ktorý tie vakcíny podával,“ zhrnul Fejka.

Nemocnica v meste White Plains, kde pracuje Němcová, tiež sprostredkovala zamestnancom debaty s expertmi, ktorí zodpovedali otázky zdravotníkov. „Je ťažké byť v niečom prvý a je ťažké urobiť rozhodnutie sám za seba. Zvykli sme si mať všetko pripravené, spracované, vyskúšané,“ komentovala príchod vakcíny Němcová. Dodala však, že akonáhle sa s problematikou zoznámila a prebrala ju s kolegami, mala vo veci jasno.

Z USA prichádzali v uplynulých týždňoch správy o tom, že na niektorých miestach pomerne veľké percento kandidátov vakcínu v prvej vlne odmieta, z vyjadrenia trojice respondentov však vyplývalo, že drvivá väčšina zdravotníckeho personálu v ich nemocniciach sa rozhodla očkovanie absolvovať.

Kardiológ Fejka uviedol, že sa priebežne snažil držať krok s odbornou literatúrou o covide-19 aj o vakcínach a že vo výsledku žiadnu dilemu neprežíval. „Tie určité varovania, ktoré prišli s vakcínami Pfizeru a Moderny, boli akceptovateľné,“ myslí si.

Fejka uznáva, že vakcinácia nemusí byť pre každého. Čechov a Slovákov však vyzval, aby vec dôkladne zvážili a mysleli pri tom nielen na seba, ale aj na svoje okolie, pretože závažnosť aktuálnej zdravotníckej krízy je podľa neho jasne zdokumentovaná. „Z mojej skúsenosti táto choroba vyvoláva len väčší a väčší rešpekt tým, že som bol svedkom veľmi ťažkých prípadov, ktoré veľmi často končili zle,“ uviedol.

Svedkom mnohých ťažkých prípadov bola tiež zdravotná sestra Sauvé, podľa ktorej „normálni občania vôbec nevidia, aké šialené utrpenie je tá choroba schopná priniesť“. Na covid-19 vraj na jej oddelení umrel aj 19-ročný pacient, u ktorého predtým neboli známe žiadne chronické problémy.

„Máme toho plné zuby,“ povedala matka troch detí. Posledné mesiace hodnotí ako psychicky veľmi vyčerpávajúce, hoci štát Washington patrí v USA k tým relatívne málo zasiahnutým. Podľa Sauvé ale ono vyčerpanie nie je nevyhnutne dané momentálnym počtom pacientov, ako skôr sústavným tlakom epidémie.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #lekári #vakcína #koronavírus #Covid-19