Neandertálci boli väčšinu dňa pripútaní k domácim prácam

Neandertálci sú často vnímaní ako lovci mamutov, no ich život zrejme nebol až taký vzrušujúci. V skutočnosti trávili oveľa viac času rutinnými domácimi prácami než lovom. Niekoľko hodín denne museli aj muži venovať opracúvaniu koží určených na výrobu šatstva.

20.07.2012 09:51
Neandertálci Foto:
Neandertálci sa museli spoliehať na svoje lovecké schopnosti, no silu v pravej ruke si zrejme vypracovali domácimi prácami.
debata (8)

Tvrdia to vedci z Cambridgeskej univerzity, ktorí k tomuto záveru dospeli skúmaním príčin oveľa silnejšieho rastu pravých ramien týchto praľudí, ktorí vyhynuli asi pred 30-tisíc rokmi. Súčasný človek má typicky pravú ruku o 5 až 15 percent silnejšiu než ľavú. U neandertálcov je však typické, že pravá paža je až o 50 percent silnejšia než ľavá.

Dosiaľ sa predpokladalo, že silnejšiu pravačku mali vďaka častému a náročnému lovu veľkých zvierat s použitím oštepov či ťažkých tupých zbraní. V novej štúdii zverejnenej v žurnále PLOS One však vedci tvrdia, že silu v pravej ruke si vypracovali bežnými domácimi prácami, medzi ktoré patrilo najmä čistenie a opracovávanie koží ulovených zvierat primitívnymi nástrojmi – zvyčajne kameňmi. Táto práca si vyžaduje opakované a namáhavé vykonávanie pohybov pravou pažou.

,,Asymetria (medzi pravou a ľavou rukou) u neandertálcov je oveľa badateľnejšia než u súčasných ľudí. Výnimkou môžu byť len profesionálni tenisti či hráči bejzbalu," hovorí Colin Shaw, ktorý výskum viedol. ,,Nájdené kostrové pozostatky naznačujú, že títo praľudia museli vykonávať repetitívnu alebo veľmi namáhavú prácu alebo oboje," dodal výskumník. Nepredpokladá, že silnú pravú ruku mali neandertálci z lovu zveri. Podľa neho by museli loviť prakticky neustále a aj tak by vypracovanie takej disproporcie medzi pravou a ľavou rukou trvalo veľmi dlho.

,,Lov bol veľmi dôležitou súčasťou života neandertálcov. Napriek tomu museli veľa času tráviť inou prácou, ako je napríklad spracovanie koží. Ak máme pravdu, tak to výrazne mení náš obraz o každodennom živote neandertálcov," uviedol Shaw.

Túto teóriu si overil aj na dobrovoľníkoch, ktorí mali buď hádzať oštepom, alebo kameňom čistiť kože. Čističom koží silnela pravá ruka merateľne rýchlejšie. Vedci zároveň upozorňujú na niektoré populácie ľudí z Etiópie, Aljašky či Kanady, ktoré opracovávajú kože tradičným spôsobom. Z ich príkladu je vidieť, že opracovať jednu kožu trvá až osem hodín.

8 debata chyba