Prielom v medicíne: Chirurgovia po prvý raz transplantovali celé oko aj s časťou tváre

Tím chirurgov v New Yorku vykonal prvú transplantáciu celého oka. Zákrok bol označený za prielom v medicíne, hoci stále nie je jasné, či sa pacientovi opäť vráti zrak. TASR správu prebrala od agentúry AFP.

09.11.2023 20:17
transplantácia Foto:
Kombinácia fotografií zobrazuje Aarona Jamesa pred a po nehode a po transplantácii tváre a očí. Tím NYU Langone Health vo štvrtok 9. novembra 2023 oznámil, že James sa zatiaľ dobre zotavuje z dvojitej transplantácie a darované oko vyzerá pozoruhodne zdravé.
debata

Elektrikára Aarona Jamesa počas revízie elektrického vedenia v júni roku 2021 do tváre zasiahol výboj s napätím 7,2 kilovoltu. Utrpel rozsiahle zranenia hlavy, krku a ľavej ruky a oslepol na ľavé oko.

Chirurgický zákrok sa uskutočnil ešte 27. mája, o jeho výsledkoch informovali až dnes. Počas 21-hodinovej operácie odstránili ľavé oko a časť tváre a nahradili ich orgánmi darcu.

„Už len to, že sa nám podarila transplantácia celého oka a (časti) tváre je obrovský úspech považovaný dlho za nemožný,“ vyhlásil vedúci chirurgického tímu Eduardo Rodriguez.

S transplantáciou celého oka mali chirurgovia doteraz čiastočný úspech u myší, na človeku bol podobný zákrok vykonaný po prvý raz. V prípade Jamesa zavážilo, že jeho zranenia si vyžadovali aj transplantáci­u tváre.

Transplantát sa podľa lekárov hojí dobre, prekrvená je aj sietnica. Nie je však isté, či pacient získa zrak. Chirurgička Kia Washingtonová z Coloradskej univerzite považuje obnovu zraku za nepravdepodobnú, pretože od operácie už uplynul dlhší. Podľa nej v budúcnosti pomôže nasadenie ďalších moderných lekárskych postupov, napríklad génovej terapie.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #oko #transplantácia