V Martine majú bezplatný internet

Prvým slovenským mestom, ktoré svojim obyvateľom poskytne bezplatný internet, je Martin. Jeho nový primátor Andrej Hrnčiar splnil v piatok svoj predvolebný sľub a odštartoval projekt internetizácie mesta.

17.02.2007 11:05
Práca, počítač Foto:
Práca, počítač
debata

K zhruba desaťtisíc Martinčanom, ktorí už internet využívajú, sa tak môžu pridať ďalší. "Chceme byť moderné mesto, kráčať s dobou,“ tvrdí Hrnčiar."Keďže vieme, že existujú rodiny, ktoré nie sú schopné platiť niekoľkostokorunové mesačné paušály, rozhodli sme sa v spolupráci so súkromnou spoločnosťou poskytnúť internet bezplatne,“ uviedol.

Ešte pred voľbami sa Hrnčiar spojil s regionálnou telekomunikačnou spoločnosťou, ktorá celý projekt financuje."Slo­venskí operátori čakajú, že ich podporí buď vláda, alebo mestá. Ja si to nemyslím. Existujú spôsoby a marketingové nástroje, ako sa to dá dosiahnuť,“ reagoval zástupca firmy Rastislav Zábronský na otázku, prečo doteraz s bezplatným internetom u nás nikto neprišiel.

Primátor Martina si od výhodnej služby sľubuje, že priláka na internet viac martinských domácností. Tým chce umožniť, aby si svoje záležitosti vybavovali elektronicky, namiesto návštevy mestského úradu."Budú si môcť sťahovať rôzne formuláre a tiež ich odosielať. Chceli by sme tiež zaviesť, aby mohli cez počítač kontrolovať, v akom štádiu je ich žiadosť,“ vysvetlil Hrnčiar.

Martinčania budú môcť surfovať síce neobmedzene, ale pomaly. Pripojení budú totiž najnižšou prenosovou rýchlosťou 128 kilobitov za sekundu. Každý však dostane k dispozícii aj bezplatné martinské telefónne číslo. Uhradiť budú musieť iba poplatok za pripojenie – obyvatelia bytoviek 2-tisíc a ľudia v rodinných domoch 7-tisíc korún.

Operátor v zmluvách garantoval bezplatnú službu na štyri roky."Keďže tento projekt vznikol v spolupráci s pánom Hrnčiarom, dohodli sme sa, že službu budeme poskytovať počas obdobia jeho trvania vo funkcii,“ informoval Zábronský.

debata chyba