Gmail už bude triediť poštu všetkým bez rozdielu

V záplave e-mailov sa Google opäť raz rozhodol pomôcť svojim užívateľom pri ich triedení. Predstavil nový filter, ktorý má automaticky roztriediť doručenú počtu.

30.05.2013 00:05
Google Gmail Foto:
Ilustračné foto
debata

Čím je väčšia kapacita poštovej schránky, tým má človek menšiu potrebu jej obsah pravidelne vymazávať a archivovať. Súčasná doba so sebou prináša stovky reklamných e-mailov, množstvo hromadnej korešpondencie a súkromných správ. Priemerný užívateľ má vo svojej schránke uložených niekoľko stoviek až tisíc e-mailov, ktoré obvykle nie sú zoradené inak, než podľa dátumu. Google v službe Gmail po rokoch opäť spusti automatického triediaceho robota, ktorého úlohou bude zoskupiť správy do niekoľkých priečinkov, podľa ich predmetu a obsahu. Sľubuje väčšiu prehľadnosť.

Google bude triediť poštu automaticky pomocou... Foto: Google
google gmail Google bude triediť poštu automaticky pomocou záložiek.

Správy roztriedi do „kontajnerov“
Google nové automatické triedenie obsahu v službe Gmail oznámil v stredu podvečer na svojom blogu. Sprístupnené by malo byť celoplošne všetkým užívateľom. Google bude správy triediť do štyroch základných kategórií (Sociálne siete, Promo akcie, Aktualizácie a Fóra), ktoré bude pravdepodobne možné aj individuálne rozšíriť. Všetky filtre bude zároveň možné upravovať, prispôsobovať a správy medzi jednotlivými záložkami aj presúvať. Gmail má v tomto prípade aktivovaný režim „učenia sa“, keď si zmeny nie len zapamätá ale automaticky ich aplikuje aj na ďalšie doručené správy.

Do skupiny Sociálne siete budú zaradené všetky správy od priateľov na sieťach, notifikácie a aktualizácie z webov s multimediálnym obsahom (napríklad YouTube). Promo akcie budú obsahovať reklamné e-maily, letáky, zľavové kupóny či marketingové ponuky. V záložke Aktualizácie bude možné nájsť faktúry, potvrdenky, výpisy z bánk či rôzne pravidelné reporty. V poslednej záložke Fóra sa budú nachádzať správy z diskusných fór alebo offline správy z komunitných webov. Pokiaľ nový e-mail nespadá do žiadnej zo štyroch kategórií bude umiestnený do záložky Primárne. Google o doplnkovej možnosti zobrazenia správ v chronologickom poradí, tak ako je tomu teraz, bez aplikovania filtrov neinformoval.

Google vydá aj novú aplikáciu pre smartfóny
Spoločnosť oznámila, že novým triediacim filtrom prispôsobí aj mobilné aplikácie pre smartfóny. Tie by mali zobrazovať jednotlivé priečinky rovnako ako webové rozhranie služby. Aktualizovanú verziu aplikácie by mal Google vydať v najbližších dňoch, pričom dostupná by mala byť pre zariadenia so systémom iOS a Android od verzie 4.0.

debata chyba