Európske úrady tlačia na Google. Vyžadujú lepšiu ochranu súkromia

Zatiaľ čo sa Francúzsko dožaduje lepšej ochrany súkromia, Veľká Británia dala firme posledné ultimátum na odstránenie zachytených dát na wi-fi sieťach v službe Street View.

22.06.2013 19:32
Google Gmail Foto:
Ilustračné foto
debata

Čím viac aktivít Google má, tým je väčším tŕňom v oku zákonodarcov, ktorí spochybňujú spôsoby, akým Google chráni súkromie užívateľov a ako narába s ich dátami. V minulých rokoch vyšlo na povrch hneď niekoľko káuz, ktoré sa týkali ochrany súkromia či nezákonného zberu a uskladňovania dát. Po krátkej odmlke sú kauzy späť.

Úrady si opäť posvietia na ochranu súkromia
Úrady na ochranu osobných údajov vo viacerých členských krajinách Európskej únie sa dožadujú lepšej ochrany súkromia a transparentnejších postupov pri narábaní s osobnými údajmi. Francúzsky regulačný úrad CNIL zverejnil ultimátum, v ktorom spoločnosti prikazuje upraviť pravidlá ochrany osobných údajov pod hrozbou pokuty vo výške 150 tisíc eur. Pre Francúzsko je dôležité vedieť, aké údaje Google zbiera, ako s nimi manipuluje a akú dlhú dobu ich archivuje. Zároveň by dáta užívateľov z viacerých služieb nemali byť kombinované, za predpokladu, že sa užívateľ rozhodne aktívne využívať len jednu z nich. Pokiaľ by Google v priebehu troch mesiacov zmeny neuskutočnil, bude mu vo Francúzsku hroziť pokuta v dvojnásobnej výš­ke.

Užívatelia služieb Google nemajú možnosť voľby
Podľa súčasných podmienok používania má Google právo na zhromažďovanie údajov od užívateľov naprieč všetkými platformami, vrátane Gmailu, siete Google+ a serveru YouTube. V prípade, že chce užívateľ používať len jednu službu, musí súhlasiť s podmienkami nakladania s osobnými údajmi, ktoré sa vzťahujú na všetky dostupné služby. V októbri minulého roka Európska únia upozornila Google, že zavedené pravidlá ochrany súkromia sú v rozpore s aktuálnou európskou legislatívou, pričom mu dala na nápravu a harmonizáciu pravidiel štyri mesiace. Avšak bez priamej odozvy. Na základe toho sa viaceré členské štáty začali intenzívnejšie zaoberať otázkou ochrany súkromia a zhromažďovania dát.

K Francúzsku sa pripojí aj Španielsko a ďalšie krajiny
Okrem Francúzskeho regulačného úradu si na praktiky Google detailnejšie posvietilo aj Španielsko. Tamojší Úrad pre ochranu osobných údajov firme vyčíta niekoľko závažných priestupkov voči legislatíve. Ide napríklad o neprimerané využívanie a uchovávanie osobných údajov bez vopred definovaných podmienok, ktoré by napríklad určovali, ako dlho budú dáta skladované. Španielskym úradom sa navyše nepozdáva ani postup pri narábaní s osobnými údajmi, ktorý označili za nelegitímny a obmedzujúci. V prípade, že sa vo všetkých bodoch nepreukáže opak, hrozí spoločnosti pokuta vo výške až 1,5 milióna eur.

Francúzsko a Španielsko však nie sú jedinými krajinami, ktoré plánujú voči Googlu zakročiť. V najbližších týždňoch svoje obvinenia pravdepodobne vznesie aj Nemecko, Veľká Británia, Taliansko a Holandsko, ktoré sa budú takisto dožadovať nápravy pod hrozbou vysokých sankcií.

Google musí opäť raz zmazať dáta zozbierané „omylom“
Ďalším prípadom, ktorým sa bude musieť Google v najbližších dňoch zaoberať je nariadenie komisára pre informačnú bezpečnosť vo Veľkej Británii, ktorý firme nariadil zmazať všetky „omylom“ zozbierané dáta v službe Street View.

Pri mapovaní ulíc vo viacerých európskych krajinách totiž Google údajne omylom zachytával dáta z dostupných wi-fi sietí. Napriek pôvodnému súdnemu príkazu zmazať všetky tieto dáta tak spoločnosť neurobila v plnom rozsahu. Len niekoľko mesiacov po tom, čo údaje mali byť zlikvidované, spoločnosť zistila, že stále vlastní niekoľko pevných diskov, na ktorých sú zozbierané dáta archivované. Komisár preto v piatok 21. júna spoločnosti nariadil, aby všetky zostávajúce dáta nenávratne zmazala a informovala o tom príslušné úrady najneskôr do 35 dní. V prípade, že by tak Google v stanovenom termíne neurobil, bude tento priestupok kvalifikovaný už ako trestný čin. Paradoxne však nebudú vyvodené žiadne dôsledky vo forme pokuty, ak sa tak nestane, uviedol server BBC.

debata chyba