iPhone 5C ľudí veľmi neoslovil. Apple obmedzí jeho výrobu

Aj majster tesár sa niekedy utne. Oficiálne Apple lacnejší iPhone 5C predáva len v desiatich krajinách, no už plánuje obmedziť jeho výrobu. Väčšina záujemcov si radšej priplatí za výkonnejší model 5S.

16.10.2013 20:46
Apple, iPhone 5c Foto: ,
Šéf spoločnosti Apple Tim Cook v septembri predstavil iPhone 5c.
debata

Podľa denníka The Wall Street Journal spoločnosť Apple obmedzila počet objednávok na výrobu lacnejšieho iPhonu 5C. Podľa informátorov z prostredia firmy, ktorí sú z celou záležitosťou oboznámení, ide o reakciu na výrazne nižší dopyt, než aký Apple očakával. Väčšina spotrebiteľov si radšej priplatí 100 dolárov, respektíve 100 eur za výkonnejší model 5S, ktorý zároveň používa novší hardvér než 5C.

iPhone 5C mladú generáciu neoslovil podľa očakávaní
Apple spustil predaj nových dvoch modelov smartfónu iPhone v druhej polovici septembra v desiatich krajinách. Do prvej vlny predaja sa vôbec po prvýkrát dostala Čína, tentokrát na úkor viacerých európskych krajín vrátane Slovenska, v ktorých Apple v minulom roku distribúciu začínal. Napriek tomu, že firma s lacnejším iPhonom 5C chcela osloviť mladšiu skupinu spotrebiteľov, nestalo sa tak.

Podľa posledných trhových informácií má na tržbách z predaja smartfónov majoritný podiel práve vlajková loď, iPhone 5S, ktorý ponúka rýchlejší čip a viacero noviniek vrátane čítačky odtlačkov prstov. Cenový rozdiel medzi modelmi 5C a 5S je viac menej zanedbateľný, obzvlášť pri zohľadnení skutočnosti, že iPhone 5C vychádza z pôvodného iPhonu 5, ktorý parametrami kopíruje.

Nedostatková zlatá zvýšila podpultovú cenu smartfónu
Hneď na začiatku predaja sa zo zlatého iPhonu 5S stal hit a nedostatkový tovar zároveň, pričom na šedom trhu jeho cena stúpla o desiatky percent oproti maloobchodnej cene na predajniach. Apple na dopyt náležite zareagoval a zvýšil objednávky u svojich dodávateľov, zatiaľ čo objednávky modelu 5C výrazne okresal.

Výroba iPhone 5C sa redukuje na úkor iPhonu 5S
V súčasnosti iPhone 5C vyrábajú pre Apple dve spoločnosti. Taiwanský Pegatron sa o výrobnú kapacitu delí s čínskym Hon Hai (známym ako Foxconn), ktorý vyrába tretinu z celkového objemu. U Pegatronu Apple znížil množstvo objednávok o takmer 20 percent, u firmy Hon Hai až o tretinu. Spoločnosť zároveň zredukovala aj objednávky u svojho dodávateľa súčiastok, a to až o 50 percent. Podľa analytikov to môže signalizovať postupné spomalenie výroby ako aj ďalšie obmedzenie počtu vyrábaných kusov.

Oficiálny predaj smartfónov iPhone 5S a 5C je v ďalších krajinách vrátane Slovenska naplánovaný na 25. október. Do svojej ponuky ich zaradí Orange aj Slovak Telekom, ktorí o konečných cenách s Applom pravdepodobne stále rokujú. Ceny by sa však nemali výrazne líšiť od cien napríklad v Nemecku, kde model 5C začínal s cenou 599 a model 5S s cenou 699 eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #5C #apple iphone 5s