Apple kupuje izraelskú firmu, ktorá pomohla vytvoriť Kinect

Spoločnosť PrimeSence vytvorila koncept, ktorý umožnil vznik pohybového senzoru Kinect v konzolách Xbox od Microsoftu. Jej novým majiteľom sa stane Apple.

19.11.2013 17:00
Microsoft Kinect, project Natal, pohybový... Foto:
Ilustračné foto (na obrázku konzola Xbox so senzorom Kinect)
debata

Izrael býva vďaka veľkému počtu malých začínajúcich firiem označovaný ako „startup nation“. Začínajúce firmy v Izraeli dostávajú od štátu množstvo stimulov, od daňových úľav až po finančnú podporu, vďaka čomu v krajine vznikajú desiatky nových firiem denne. Problémy začínajúcich firiem v prvopočiatkoch pomáhajú riešiť individuálni darcovia a neskôr aj takzvaní venture kapitalisti, ktorí investujú vlastný rizikový kapitál do nádejných projektov.

Viacero firiem v Izraeli dokázalo akcelerovať a adaptovať sa v medzinárodnom prostredí, čím si získali množstvo priaznivcov. Tí im pomáhajú rásť a zvyšovať atraktivitu u potenciálnych investorov. Za všetky možno spomenúť firmu Waze, ktorú v júni odkúpil Google za 1,3 miliardy dolárov. Waze však nie je jedinou spoločnosťou, o ktorú prejavili záujem veľké koncerny. Ročne sa v Izraeli uskutoční v priemere až 50 podobných akvizícií, čím môže ísť príkladom mnohým krajinám. „Každá ambiciózna firma by mala hneď od začiatku myslieť globálne a neorientovať sa len na lokálny trh,“ myslí si jeden z najvplyvnejších venture kapitalistov v Izraeli, Jonathan Medved.

Ďalšia miliónová akvizícia pre izraelskú firmu
Úspešnú akvizíciu spoločnosti Waze zopakuje PrimeSense, firma ktorá ako prvá prišla s nápadom vytvoriť technológiu pre pohybový senzor Kinect pre konzolu Xbox. Záujem o ňu mali viacerí, no najvyššia ponuka prišla z amerického Applu, ktorý firmu prevezme za 345 miliónov dolárov. V prípade Applu ide o strategickú investíciu, keďže firma sa už dlhšiu dobu zaujíma o nové možnosti ovládania zariadení vrátane smartfónov, tabletov a set-top-boxov Apple TV.

PrimeSense pomohol vytvoriť senzor Kinect pre Microsoft
PrimeSense vytvorili koncept, ktorý umožnil vznik pohybového senzoru Kinect. Kombináciou firmvéru a hardvéru, ktorý zachytával obraz z viacerých kamier a následne ho softvérovo spájal do 3D mapy pohybujúceho sa objektu, Kinect dobil svet herných konzol. O firme, ktorá stála pri jeho zárodku však laická verejnosť mnoho nevedela. Potenciálni investori však áno. O prevzatí firmy sa špekulovalo už od júla tohto roka, kedy jej trhová hodnota narástla na 250 miliónov dolárov. Apple ale ponúkne o takmer 100 miliónov dolárov viac, čo môže byť dôkazom, že záujemcov bolo viacero.

Podľa izraelských novín Calcalist vedenie spoločnosti dohaduje posledné detaily akvizície s Applom, ktorý mal byť pre PrimeSence to najlepšou možnou voľbou. Apple je podľa novín strategický kupca ponúkajúci primeranú cenu a ďalšie možnosti rozvoja firmy. Zatiaľ nie je možné predpovedať, do akej miery by akvizícia ovplyvnila dnes už integrálnu súčasť konzoly Xbox.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Apple #PrimeSense #Start-up #Jonathan Medved