Koniec podpory Windows XP banky neohrozí, užívateľov vraj áno

Oficiálna podpora pre operačný systém Windows XP končí 8. apríla. Jeho podiel je na trhu je Slovensku jeden z najnižších v strednej Európe. Tí, ktorí ešte neaktualizovali, podľa Microsoftu riskujú veľa. Bankomaty ale nie sú v priamom ohrození, aj keď novší systém, vďaka ktorému by boli svižnejšie, si už sami pýtajú.

31.03.2014 20:10
Microsoft Windows, operačný systém, Windows XP,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Oficiálna podpora pre operačný systém Windows XP končí 8. apríla. Microsoft užívateľov už niekoľko mesiacov nabáda k prechodu na novší operačný systém. Argumentuje najmä zraniteľnosťou, ktorú už nebude môcť ustrážiť a všetky riziká s ňou spojené budú preto v réžii samotných používateľov. Rovnaké argumenty zvolil aj v prípade firiem, výsledkom čoho je údajne najnižší podiel Windows XP na trhu v regióne strednej a východnej Európy. Na podrobnosti o končiacej podpore Windowsu XP nám odpovedal riaditeľ divízie Windows spoločnosti Microsoft Slovakia, Peter Kmoško.

S čím si podľa Vás užívatelia Windowsu XP spájajú informácie o ukončení jeho podpory? Zaznamenal Microsoft v posledných mesiacoch výraznejšiu migráciu užívateľov na novšie verzie systému?
Podľa spätnej väzby väčšina používateľov vie, že technicky sa Windows XP bude dať používať aj po 8. apríli. Nové zraniteľnosti, ktoré sa však objavia po tomto termíne, spoločnosť Microsoft už prostredníctvom bezpečnostných aktualizácií nebude zabezpečovať. Keďže naša spoločnosť už minimálne 3 roky upozorňuje na koniec technickej podpory, väčšina Slovákov a slovenských firiem si uvedomuje hrozby používania Windows XP po 8. apríli 2014, ale aj možnosti nových operačných systémov. Teší nás, že v regióne Strednej a východnej Európy máme na Slovensku najnižší podiel Windows XP na trhu.

Napriek tomu, že Microsoft podporovať Windows XP už po tomto termíne oficiálne nebude, stále tak môžu urobiť tretie strany. Nie je to pre Microsoft problém, ktorý môže prechod užívateľov opäť raz oddialiť?
Po 8. apríli používatelia Windows XP už nedostanú nové bezpečnostné aktualizácie a ani bezpečnostné hotfixy. Tiež nebude pre Windows XP poskytovaná bezplatná, ale ani platená podpora a nebudú aktualizovať ani technické informácie vo Windows XP. Tretie strany poskytovať podporu môžu, no je dôležité uvedomiť si, že táto nebude pokrývať opravy a bezpečnostné záplaty v jadre Windows. Je to v súlade s politikou spoločnosti, ktorá od roku 2002 zabezpečuje cyklus technologickej podpory pre všetky svoje produkty.

Drvivá väčšina firiem vie, že riskujú, ak stroje aktualizovať nebudú. V ich prípade to už nie je o motivácii, keďže žiadny z konateľov firmy alebo správcov by nechcel riskovať svoju prácu tým, že po útoku hackera príde o firemné zákaznícke dáta, či stratí dôležitú firemnú certifikáciu používaním zastaraných technológií.

Microsoft napriek tomu podporu pre Windows XP už niekoľkokrát predlžoval, napríklad v roku 2007 pre verziu Home a Media Center v režime plnej podpory, neskôr v režime rozšírenej podpory. Ak spoločnosť nepresvedčí zvyšných užívateľov, neponúkne im ďalšiu obmedzenú podporu?
Treba si uvedomiť, že Windows XP prišiel na trh v čase, keď svet IT fungoval inak, bezpečnostné hrozby boli menej sofistikované, bola nižšia penetrácia internetu, mobilita prakticky neexistovala a dnes Windows XP teda už len ťažko korešponduje so súčasnými IT trendami. Navyše, v porovnaní s Windows 8.1 je až 6,5× viac zraniteľný. Príležitosť môžu využiť aj hackeri a autori malvéru, ktorí predstavujú dobre organizované skupiny kyberzločincov. Ich cieľom nie je zviditeľniť sa, ale čo najviac zarobiť na používateľoch.
Novšie verzie, ktoré boli navrhnuté a vyvinuté pre súčasné podmienky, oveľa lepšie vzdorujú útokom a adresujú súčasné trendy.

Čo teda reálne hrozí firmám a bežným užívateľom Windowsu XP po ukončení jeho podpory? Ak je problémom bezpečnosť, užívatelia majú, čisto teoreticky, stále k dispozícii množstvo nástrojov, ako systém na internete chrániť
Od potenciálnej krádeže dát z počítača, cez problémy napríklad s ISO certifikáciou firmy používajúcou nepodporovaný softvér, až po problémy s kompatibilitou softvéru, s podporou vývojárskych spoločností, ktoré by najradšej XP už odrezali.

Windows XP dnešným útokom vzdoruje oveľa ťažšie. Používateľ bude mať čoraz menej odolný počítač proti útokom a sociálnym hrozbám (social engineering), čo by som v prípade počítačov pripojených na internet vôbec neodporúčal. Správny počítač by mal byť aktualizovaný, mať platné a aktualizované antivírusové a antimalvérové riešenie a firemné počítače by mali byť aj za firewallom. Niektorí zákazníci si najmä prvé dva body často zamieňajú. Ak budú mať aktualizovaný antivírus na svojom Windows XP, neznamená to, že aj operačný systém bude chránený a že záplaty nebudú potrebovať.

Mnohé bezpečnostné firmy ale medzičasom vyhlásili, že budú Windows XP vo svojich bezpečnostných produktoch aj naďalej podporovať a užívateľov tohto systému budú chrániť aj naďalej
Chceli by sme zdôrazniť, že aj keď sa niektoré antivírusové firmy snažia navodiť dojem, že ak budú pokračovať v podpore svojho antivírusu pre Windows XP, bude to na ochranu stačiť. Nie je to však pravda. S podporou vydávania antimalvérových aktualizácií programu Widnows Defender/Microsoft Security Essentials pre Windows XP budeme pokračovať aj my, ale znova by som poukázal na to, že antivírus s antimalvérom sú iba jedným z troch vyššie spomínaných bezpečnostných opatrení na ochranu počítača.

Pred niekoľkými mesiacmi sa v médiách objavili informácie, že používatelia bankomatov sú v tejto súvislosti takisto v ohrození. Aké riziká v skutočnosti klientom bánk hrozia, ak banky v bankomatoch nevymenia svoj starý operačný systém?
Veľa bankomatov, ale nie len bankomatov, ale aj kamier, komunikačných systémov beží na operačnom systéme postavenom na Windows XP for Embedded System. Mnohým z týchto riešení končí podpora 8. apríla 2014. Väčšina bánk sa vyjadrila, že tieto systémy premigrujú. Som si teda istý, že pre bezpečnosť peňazí a transakcií urobia maximum. Určite by som im osobne odporúčal aktualizovať nielen preto, aby boli zabezpečení, ale aj preto, že novšie edície Windows Embedded fungujú oveľa svižnejšie, a preto by aj proces výberu peňazí z bankomatu mohol byť kratší.

Je Windows XP vo verzii Embedded, na ktorom beží väčšina bankomatov, niečím špecifický? Nebude rovnako zraniteľný ako bežná verzia XP?
Operačné systémy Windows Embedded sú špecifické tým, že sa jedná o zjednodušený operačný systém zabudovaný vo forme tzv. OEM licencií do zariadenia typu kiosky, set top boxy, hracie konzoly, POS terminály či práve spomínané bankomaty. Väčšinou sa Windows Embedded inštaluje tam, kde je nutnosť mať minimálne hardvérové nároky, ale na druhej strane je výrobca ochotný akceptovať menšiu modulovateľnosť operačného systému, horšiu centrálnu manažovateľnosť a iné nevýhody voči plnohodnotnému Windows operačnému systému.

Je možné predpokladať, že väčšinu zostávajúcich užívateľov Windowsu XP tvoria veľké firmy, pre ktoré je prechod na iný operačný systém či jeho novšiu verziu náročný a nákladný. Rovnako tak je prechod nákladný aj banky, no najmä v súvislosti so zastaralým hardvérom. Nemá Microsoft v pláne rozšíriť podporu aspoň pre tento kritický segment?
Môže sa tak zdať, no realita je však taká, že gro používateľov Windows XP na Slovensku sú naopak malé firmy a živnostníci, ako aj domácnosti. Strach z bezpečnostného rizika z pohľadu stredne veľkých a veľkých spoločností je veľký, preto väčšina z nich migráciu zvyšných strojov na Windows XP začala už pred 3 rokmi. Pre nás je náročnejšie komunikovať s masou a mať s nimi kvalitný informačný tok o tom, aké riziká s používaním Windows XP a aké sú výhody používania moderného operačného systému.

Nemáte pocit, že na užívateľov môže negatívne pôsobiť skracovanie životného cyklu a rýchle obmieňanie operačných systémov Windows, tak ako v prípade Windowsu XP/Vista a Windowsu 8/8.1? Prechod medzi verziami je stále pomerne nákladnou položkou, ktorá u mnohých užívateľov a firiem neobstojí
Skrátenie životného cyklu Windows nastalo za posledných 14 rokov iba raz, a to o 2 roky medzi Windows XP a Windows Vista. Inak koniec predĺženej podpory vždy končí v súlade s cyklom vydávania operačného systému, to znamená pre Windows Vista 11. apríl 2017, pre Windows 7 je to 14. január 2020 a pre Windows 8 je to 10. január 2023. Aj z tohto výpočtu je zrejmé, že pre väčšinu organizácií je vhodnejšie migrovať na Windows 8, ktorého podpora končí až o 9 rokov.

Čo sa týka zvýhodneného prechodu medzi jednotlivými verziami Windows oceňujeme tzv. early-adopterov, to znamená tých, ktorí od dňa uvedenia novej verzie Windows do 3 mesiacov aktualizujú na najnovšiu verziu. Ďalej, bezplatné aktualizácie existujú v rámci jednej edície operačného systému. To znamená, že používatelia Windows 8 mohli zadarmo aktualizovať na Windows 8.1 a za pár dní budú môcť aj na Windows 8.1 Update. Pre veľké podniky sme kvôli veľkému dopytu predĺžili počas apríla zľavu –15% na aktualizáciu operačného systému.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #Windows XP #Windows Embedded