Windowsu XP odzvonilo. Bude náchylnejší na malvér a útoky

Oficiálna podpora pre systém Windows XP skončila. Takmer štvrtina všetkých počítačov tak bude vystavená novým rozsiahlym útokom, ktoré si vezmú na mušku práve náchylnejší Windows XP.

08.04.2014 21:15
trezor, hacker, útok, internet, bezpečnosť,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Oficiálna podpora pre Windows XP skončila v utorok 8. apríla. Užívateľom tohto trinásť rokov starého operačného systému Microsoft odpočítaval posledné dni do ukončenia podpory, ktorá znamená jediné. Windows XP bude náchylnejší na malvér.

Útočníci už majú dvere otvorené alebo aspoň pootvorené
Faktom je, že užívateľov Windowsu XP, ktorých by Microsoft rád priviedol k najnovšiemu Windowsu 8.1, je stále mnoho. Nie sú to len firmy, u ktorých je prechod na novší operačný systém komplikovanejší, ale aj bežní koncoví užívatelia, ktorí stále necítia potrebu prechodu na najnovší, nutno dodať aj výrazne odlišný, systém Windows 8.1. Microsoft sa medzičasom už niekoľkokrát rozhodol predĺžiť podporu pre Windows XP, či už vydaním servisných opravných balíkov alebo predĺžením plnej a rozšírenej podpory. V roku 2007 firma predĺžila podporu naposledy a Windowsu XP ôsmeho apríla 2014 odzvonil umieráčik. Žiadna katastrofa sa ale zatiaľ nechystá. No, čo nebolo, môže byť.

Problémom u Windowsu XP, ktorý je na konci svojho životného cyklu, je jeho zraniteľnosť. Napriek tomu, že antivírusy budú pre systém aj naďalej dostupné, neznamená to, že ho dokážu ochrániť pre zneužitím novoobjavených zadných dvierok. U nezabezpečeného systému budú mať útočníci dvere dokorán otvorené, u zabezpečeného im bude v ceste stáť len kľučka dverí, ktorú budú musieť stlačiť. Mnohí z nich tak aj urobia, nakoľko počítačov so systémom Windowsu XP je stále mnoho. Podľa odhadov analytikov tvoria pätinu až štvrtinu z celkového počtu počítačov. Počet útokov na Windows XP sa preto v najbližších mesiacoch zrejme znásobí.

Bankomaty nie sú v priamom ohrození. Zatiaľ
V januári používalo viac ako 95 percent všetkých svetových bankomatov operačný systém Windows XP, respektíve jeho upravenú verziu Embedded, ktorej podpora končí až v apríli 2016. Do tohto termínu majú banky oficiálne čas vymeniť staré bankomaty, prípadne v nich aktualizovať operačný systém. Mnohé z nich sa však neponáhľajú. „Operačné systémy Windows Embedded sú špecifické tým, že ide o zjednodušený operačný systém. Väčšinou sa Windows Embedded inštaluje tam, kde je nutnosť mať minimálne hardvérové nároky, ako sú už práve spomínané bankomaty,“ uviedol v rozhovore Peter Kmoško zo slovenského Microsoftu. Väčšina bánk sa už medzičasom vyjadrila, že starý systém vymenia.

Európa je na tom zrejme lepšie, než Spojené štáty
V Európe je ale situácia prijateľnejšia, než v Spojených štátoch. Podľa Tima Burkea zo spoločnosti Red Hat by mal byť prechod na novší operačný systém v Európe jednoduchší. „Síce môžem len špekulovať, ale Európa je omnoho progresívnejšia než Spojené štáty. V Spojených štátoch je drvivá väčšina bankomatov postavených na zastaralých technológiách.“

Podľa týždenníka Bloomberg je pre bankomaty jednou z alternatív aj prechod na niektorú z množstva verzií Linuxu, ktoré sú z dlhodobého hľadiska údajne spoľahlivejšie aj bezpečnejšie. Prečo tomu nie je tak už dnes ale nie je záhadou. „Väčšina rozhodnutí, ktoré sa týkali použitia operačného systému v bankomatoch bola ovplyvnená okolnosťami a aktuálnou dobou. To je zároveň dôvodom, prečo banky v minulosti pravdepodobne nad Linuxom neuvažovali ako o možnej alternatíve k Windowsu XP,“ myslí si Burke.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #malvér #Windows XP #Embedded