NSA rozpoznáva tváre na fotografiách na sociálnych sieťach

Agentúra NSA zbiera fotografie na rôznych stránkách vrátane sociálnych sietí a pomocou vlastného špeciálneho softvéru na nich identifikuje tváre ľudí. Následne ich ukladá do rozsiahlej databázy.

06.06.2014 07:00
NSA, tváre, facebook profil, sociálne siete,... Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Americká Národná bezpečnostná agentúra podľa najnovších odhalení už niekoľko rokov vytvára, ale aj zachytáva milióny fotografií zdieľaných na internete a využíva ich pre identifikáciu tváre ľudí. Prísne tajné dokumenty, ku ktorým získal prístup denník New York Times opisujú spôsob ako aj množstvo fotografií, ktoré NSA pre vlastné potreby denne spracúva.

Rozpoznávanie tvárí je pre NSA kľúčové
Pre NSA je schopnosť rozpoznávania tváre ľudí na fotografiách kľúčová, čo je zároveň dôvod, prečo vyvinula toľko úsilia pre vytvorenie nástrojov, ktoré dokážu ľudí na snímkach identifikovať. Fotografie, ktoré agentúra analyzovala a pravdepodobne aj naďalej analyzuje pochádzajú z e-mailovej komunikácie, videokonferencií či sociálnych médií. K dispozícii má takisto vlastné zdroje pre tvorbu takýchto snímok. Podľa publikovaných dokumentov, ktoré denníku poskytol Edward Snowden, je to práve rozpoznávanie tvári, ktoré výrazne uľahčuje agentúre jej prácu.

Agentúra analyzovala milióny fotografií ľudí z celého sveta
Agentúra minimálne od roku 2011 zbierala milióny fotografií, z ktorých približne 55-tisíc mohlo svojou kvalitou slúžiť k rozpoznávaniu tvárí a identifikácii ľudí. Vo svojej vlastnej databáze ich následne spájala s už získanými inými biometrickými údajmi, ako sú odtlačky prstov, komunikácia či hlasové záznamy. V prezentácii, ktorá bola súčasťou spisu, NSA demonštrovala fotografie neznámeho muža v širšom časovom rozpätí. Snímky muža boli spojené so záznamami z viacerých úradov ako aj s informáciami o jeho napojení na teroristické skupiny.

Napriek tomu, že rozpoznávanie tvárí nie je dokonalé, odborníci upozorňujú, na mimoriadnu invazívnosť tejto techniky. “Aj keď stále existujú určité technické limity, výpočtová sila neustále rastie, algoritmy sa rozvíjajú a rovnako tak pribúdajú aj možnosti pre uchovávanie dát,” varuje odborník na problematiku rozpoznávania tvári, Alessandro Acquisti z Carnegie Mellon University.

Nie je známe, aká rozsiahla je databáza NSA
Podľa denníka v súčasnosti nie je známe, informácie o koľkých ľuďoch NSA uchováva vo svojej databáze, respektíve existuje databáza len výlučne pre cudzincov alebo aj domácich obyvateľov. Ak by v databáze uchovávala aj informácie o Američanoch, musela by agentúra disponovať povolením súdu. FBI však už dnes pracuje na systéme, ktorý nazýva “identifikácie budúcej generácie”. Systém umožní uchovávať odtlačky prstov, fotografie tváre a iné biometrické dáta, napríklad pre lepšie sledovanie pohybu podozrivých osôb.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #špehovanie #NSA #edward snowden #rozpoznávanie tvárí