Už o rok sa bude k internetu pripájať viac mobilov ako ľudí

Podľa spoločnosti Ericsson budúci rok prekročí počet mobilných pripojení počet ľudí na Zemi. Stane sa tak vôbec po prvýkrát v histórii. Smartfóny, čo do počtu, prekonajú jednoduché mobilné telefóny do dvoch rokov.

24.06.2014 16:05
internet, pripojenie, dsl, adsl, optika,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Smartfóny sa postupne dostávajú aj na miesta, kde doposiaľ dominovali len jednoduché mobilné telefóny. Krajiny tretieho sveta sú čoraz atraktívnejšie, a to najmä pre alternatívnych výrobcov smartfónov, ktorí majú problém preraziť na západných trhoch. Podľa analýzy spoločnosti Ericsson má počet aktívne využívaných smartfónov prekonať počet jednoduchých telefónov so základnými funkciami. “V roku 2019 počet “múdrych telefónov” celosvetovo dosiahne 5,6 miliardy. V tom istom čase Európa dosiahne na métu 765 miliónov smartfónov, čím ich počet prekročí počet Európanov,” tvrdí Ericsson.

Počet pripojení mobilmi a tabletmi prekročí počet obyvateľov planéty
Zaujímavé tiež je, že počet mobilných pripojení už počas budúceho roka po prvýkrát v histórii prekročí počet obyvateľov planéty. Mobilných pripojení medziročne rastie približne o sedem percent, pričom len v prvom štvrťroku 2014 pribudlo až 120 miliónov nových pripojení. V rovnakom období tvorili smartfóny až 65 percent všetkých predaných mobilných telefónov.

Rozdiely medzi dostupnosťou sietí LTE sa budú prehlbovať
V súčasnosti, kedy sa Európou postupne prehnala vlna 4G/LTE sietí rastú aj nároky samotných užívateľov na objem prenesených dát. Slovak Telekom na konci minulého roka informoval o priemernej dátovej spotrebe u mobilného internetu pohybujúcej sa blízko hranice 660 MB prenesených dát. Pred troma rokmi to bola pritom menej než polovica. Najviac dát podľa Telekomu sťahujú užívatelia iPhonov, a to na úrovni jedného gigabajtu.

Ericsson dopĺňa, že mobilná dátová prevádzka by sa mohla do roku 2019 vyšplhať až na desaťnásobok tej dnešnej. Menej lichotivo však vyznievajú odhady, podľa ktorých bude penetrácia sietí LTE v roku 2019 tvoriť v Európe len 30 percent, oproti 85 percentám v Spojených štátoch a Kanade. Navyše rozdiely medzi regiónmi západnej, strednej a východnej Európy budú priepastné a navyše sa budú ešte viac prehlbovať.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #LTE #4G #Erisson #mobilná dátová sieť