Najväčší čínsky výrobca smartfónov dostal v Indii červenú

Čínska jednotka na trhu so smartfónmi, Xiaomi, dostala zákaz predaja smartfónov v Indii. Porušovala údajne až osem patentov švédskeho Ericssonu.Zákaz bude platiť minimálne do prvej polovice februára.

12.12.2014 15:10
xiaomi mi 4, smartfón, mobil, xiaomi Foto:
Čínske Xiaomi sa preslávilo svojimi výkonnými a lacnými smartfónmi. Na domácom trhu nechalo v predaji za sebou aj kórejský Samsung.
debata (1)

Zatiaľ čo viaceré čínske firmy zažívajú kvôli podozreniam zo špehovania ťažké časy v západnom svete, na čele so Spojenými štátmi, v Indii dostal výrobca telefónov Xiaomi červenú kvôli patentovým sporom. India je pre Xiaomi jedným z kľúčových trhov, najmä kvôli potenciálu stať sa jedným z troch najväčších trhov pre smartfóny. Už v súčasnosti je tretím najväčším trhom pre bežné mobilné telefóny. Žalobu, ktorá sa skončila pre Xiaomi zákazom predaja telefónov v krajine minimálne do februára budúceho roka, adresoval švédsky technologický gigant Ericsson.

Čínsky výrobca porušoval viacero patentov švédskeho Ericssonu
Xiaomi sa dostalo do sporu kvôli údajnému nelegálenmu používaniu ôsmich patentov, ktoré sa okrem iného týkali aj 3G technológie. Ericssonu prekáža, že čínsky výrobca použil patenty bez vzájomnej dohoy a platenia licenčných poplatkov. Spoločnosť preto začala kalkulovať vzniknutú škodu a ušlý zisk, ktorý si plánuje v najbližšom období spätne nárokovať. Xiaomi musí do ďalšieho pojednávania poskytnúť informácie o počte predaných smartfónov od júla tohto roka, kedy oficiálne vstúpilo na indický trh.

Zákaz predaja sa viaže minimálne na obdobie najbližších dvoch mesiacov, kedy najvyšší indický súd zasadne znova, s cieľom posúdiť argumenty oboch strán. Čínsky výrobca, ktorý sa v roku 2014 stal jednotkou na domácom čínskom trhu so smartfónmi, má údajne v pláne vyriešiť problém k vzájomnej spokojnosti.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #India #Xiaomi