Hackeri hromadne útočia na účty sympatizantov Islamského štátu

Hackeri zverejnili zoznam stoviek internetových účtov využívaných na šírenie propagandy Islamského štátu. Na viacero z nich aj zaútočili a využili na šírenie zosmiešňujúcich obrázkov a ovplyvnenie výsledkov vyhľadávania.

21.07.2015 18:45
Islamský štát Foto: ,
Podporovatelia Islamského štátu využívajú na propagandu aj sociálne siete.
debata (4)

Bojovať proti internetovej propagande Islamského štátu sa rozhodli aj hackeri zo zoskupenia Anonymous. Podporovatelia samozvaného kalifátu ako komunikačnú platformu najčastejšie využívajú Twitter. Hackeri preto zverejnili zoznam účtov, ktoré sú pravdepodobne využívané na šírenie podporného obsahu a takisto začala s hromadnými útokmi na ne. V zozname sa aktuálne nachádza viac ako 750 účtov a ich zoznam bol publikovaný na stránke Pastebin. Na popredných miestach v zozname sa nachádzali účty, ktoré sledovalo viac ako 10-tisíc ľudí.

Účty podporovateľov využili na šírenie zosmiešňujúcich obrázkov
Cieľom útokov je identifikované účty buď úplne zablokovať, alebo skompromitovať za pomoci zosmiešňujúcich obrázkov, pochádzajúcich najmä z japonskej popkultúry anime. Ako uvádza server BBC, niektoré účty boli zaplavené obrázkami japonských postavičiek a vo výsledku mohli ovplyvniť výsledky vyhľadávaní, ktoré súvisia práve s Islamským štátom. Hackeri však neútočia len na Twitteri, ale prakticky na všetkých sociálnych sieťach, na ktorých sa zoskupujú šíritelia myšlienok Islamského štátu. Zablokovať sa im podarilo už aj niektoré účty a stránky sympatizantov na Facebooku.

Ako uvádza BBC, útok hackerov prichádza po tom, ako svetoví lídri odsúdili extrémizmus a silnejúcu propagandu Islamského štátu. Anglický premiér, David Camerom, napríklad požaduje aby internetoví poskytovatelia a prevádzkovatelia online služieb intenzívnejšie bojovali proti extrémizmu a identifikovali osoby, ktoré sa na jeho šírení podieľajú.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #hackeri #Islamský štát #Anonymous